5 ZABORAVLJENIH GRADOVA (U KOJIMA JE VRIJEME STALO) – 3. DIO

Došli smo do trećeg dijela zaboravljenih gradova, gradova koji su stoljećima ostali gotovo isti, omogučujući nam da na trenutak doživimo povijest. 

5. Taksila


Taksila (Takkasila ili Taxila) je ruševina drevnog grada koja se nalazi u provinciji Punjab u Pakistanu. Od 6. stoljeća prije nove ere, pa sve do 5. stoljeća nove ere, grad je bio važno hinduističko i budističko središte.
326. godine prije nove ere, grad se predao Aleksandru Velikom. Od tog perioda, gradom su vladali mnogi nasljednici kada je on i postao važan budistički centar. Taksila je bio prosperitetan grad zahvaljujući svojoj odličnoj geografskoj poziciji: nalazio se na tromeđu tri važna trgovačka puta. Kada su ovi putevi postali manje bitini, grad je počeo gubiti svoju moć i slavu sve do 5. stoljeća kada su ga Huni konačno uništili.

4. Timgad


Timgad (Thamugas ili Thamugadi) bio je kolonijalni grad Rimskog Carstva koji je osnovao car Trajan oko 100-te godine u blizini današnjeg grada Batna u Alžiru.
Izvorno dizajniran za populaciju od oko 15.000 stanovnika, grad je brzo postao pretrpan, te se značajno proširio i izvan svojih granica. U 5. stoljeću grad su opljačkali Vandali, a dva stoljeća kasnije i Berberi. Nakon berberskih napada grad je potpuno napušten i zaboravljen, sve do ponovnog otkrića 1881. godine.

3. Veliki Zimbabve


Veliki Zimbabve je kompleks kamenih ruševina raširenih na velikom području preko današnjeg Zimbabvea, države koja je i dobila ime po ovoj drevnoj prijestolnici Kraljevstva Zimbabve.
Izgradnja grada je započeta u 11. stoljeću, a trajala je i narednih 300 godina kada je konačno postao glavni grad tadašnjeg kraljevstva koje se prostiralo velikim područjem današnjih država Zimbabvea i Mozambika. Na svom vrhuncu, procjenjuje se da je Veliki Zimbabve imao čak 18.000 stanovnika. Pretpostavlja se da je do konačnog napuštanja grada došlo usljed pada u trgovini, političke nestabilnosti, gladi i nestašice vode koju su uzrokovale klimatske promjene.

2. Chan Chan


Chan Chan je najveći pretkolumbovski grad u Južnoj Americi, a nalazi se u peruanskom dijelu područja La Libertad, 5 km zapadno od grada Trujillo. Ovaj neobični veliki grad izgrađen je adobe tehnikom gradnje oko 850. godine za vrijeme civilizacije Chimú, prijelaznog kraljevstva između civilizacija Moche i Inke.
Grad je u svom vrhuncu imao oko 30.000 stanovnika, a njegova slava trajala je sve do 1470. godine kada ga je osvojila civilizacija Inka. Nažalost, od ovog nevjerovatnog grada danas su ostali samo neobične zidine i arhitektonski stil koji se ne viđa svaki dan. Dolaskom španjolaca, grad je u potpunosti opustošen.

1. Perzepolis


Perzepolis je bio ceremonijalni glavni grad Perzijskog Carstva u doba iranske dinastije Ahemenida. Nalazi se 70 km sjeveroistočno od modernog grada Širaza u provinciji Fars u Iranu.
Ruševine ovog, nekada prelijepog grada, datiraju još iz 515. godine prije nove ere, a njegova slava nije trajala dugo jer ga je 331. godine prije nove ere napao Aleksandar Veliki, u procesu osvajanja Perzijskog carstva – i spalio do temelja. Ovo je bio osvetnički čin Aleksandra koji se osvetio perzijcima za spaljivanje Akropole u Ateni. Perzepolis je nakon ove katastrofe ostao glavni grad Perzije kao pokrajina Velikog Makedonskog Carstva, ali je njegova slava postupno opadala tokom vremena.

Share this: