PUSTINJSKI DAH: NEVJEROJATNA INSTALACIJA U EGIPATSKOJ PUSTINJI

U sred egipatske pustinje nalazi se neobična formacija koja na prvi pogled može izgledati kao da su je napavila neka vanzemaljska bića, ali ‘Pustinjski Dah’ je ipak ovozemaljska umjetnička kreacija za koju je odgovorno nekoliko umjetnika.
Pustinjski Dah je projekt umjetničkog teama D.A.ST. Arteam. koji su 1995. godine osnovali Danae Stratou (umjetnik), Alexandra Stratou (industrijski dizajner i arhitekt) i Stella Constantinides (arhitekt), a svrha je bila stvaranje ovog nevjerovatnog projekta.
Pustinjski Dah zauzima područje od 100.000 m2, a smješten je u istočnomm dijelu Sahare, u El Gouni, Egipat. Prilikom izgradnje, premješteno je 8.000 m3 pijeska kako bi se stvorili precizni konusi koji čine čine dvije odvojene spirale koje se kreću iz zajedničkog središta. Centar spirale je bazen pun vode promjera 30 metara, oblikovan kao slovo W.
Izgradnja Pustinjskog Daha je dovršena u ožujku 1997. godine. Instalacija još uvijek postoji, ali se postepeno raspada… a ostat će vidljiva sve dok je pustinjski vjetar u potpunosti ne izbriše.

Share this: