Barcelona




Kao naÅ¡e odrediÅ¡te za ovoljetnu dozu avanture i upoznavanja nečeg novog odabrali smo Barcelonu u Å panjolskoj, koja zaista nije daleko od nas – nalazi se na samo dva sata leta od Zagreba, a mnogi koji ga opisuju kao jedan od najljepÅ¡ih gradova na svijetu i zaista pri tome nimalo ne pretjeruju.


Mi smo ovog puta odabrali putovanje busom jer je u programu putovanja i posjet srednjevjekovnoj utvrdi Carcassonne, više na linku: https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/08/carcassone.html
 i Azurnoj obali.

Je to malo duÅŸe putovanje od prvobitno planiranoga sa avionom ali se ima i Å¡to vidjeti, pa pokoji ukočeni vrat za dobiveno i ne smeta previÅ¡e. Mada nije ni toga bilo zahvaljujući krajnje profesionalnim i obzirnim vozačima SaÅ¡i i Åœeljku.

Za ulaznice i prioritetne ulaze u Berceloni kliknite na link: 

https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342?partner=dnevniksaputovanja+

O samom gradu i osnovne podatke sam  naÅ¡ao  u vodiču Turističke zajednice a koji je i viÅ¡e nego opÅ¡iran, Barcelona Turisme -visitbarcelona.com ,a u koje me je uputio njihov ljubazni djelatnik Montse Planas. 



Barcelona kao glavni grad Å¡panjolske pokrajine Katalonije odiÅ¡e bogatom kulturom i nasljeđem ovog starog i poznatog europskog naroda, koji već dugo teÅŸi osamostaljenju svoje zemlje od same Å panjolske, ali povijesne okolnosti tome do sad joÅ¡ nisu bile naklonjene te je Katalonija danas joÅ¡ uvijek samo jedna od Å¡panjolskih pokrajina.

Kada dođete u Barcelonu prvo što ćete primijetiti su katalonske zastave koje su na gotovo svakom prozoru.Što me je zapravo fasciniralo.

Crveno ÅŸuta zastava sa zvijezdom na svakom prozoru jasno vam daje do znanja da se nalazite u pokrajini koja se zove Katalonija i koja se u svojem Autonomnom statutu deklarira kao “nacija”.

U Kataloniji ÅŸivi viÅ¡e od 7 milijuna stanovnika, sluÅŸbeni jezik je katalonski, a Ustav Å panjolske joj priznaje i jamči pravo na autonomiju. Imaju i svog predsjednika.Nedavno je drÅŸan i neobvezujući referendum o neovisnosti na koji je izaÅ¡lo gotovo dva milijuna građana Katalonije. Oko 85% njih glasovalo je za samostalnost. Međutim, iako ovaj referendum nije imao nikakvog značaja (jer ga vlada Å panjolske ne priznaje) ipak je pokazao koliko Katalonci ÅŸele samostalnost i odcjepljenje od Å panjolske.
Nakon našeg posjeta se odzijao i novi referendum koji smo i sami vidjeli kako je završio,hmm ili nije?

Još!

Imali smo priliku razgovarati s jednom Katalonkom u središnjem uredu Turističke zajednice Barcelone a koja şeli odcjepljenje i koja nam je rekla da, kada putuje negdje, uvijek kaşe da je iz Katalonije, nikada da je iz Španjolske.
I ako netko ne zna gdje je Katalonija i pita je je li to u Italiji, ona odgovori da u Italiji je.
Radije će reći da je iz Italije, nego spomenuti da je iz Španjolske.

Sve me je to podsjetilo nekako na nas sa početka priče o našoj samostalnosti iz devedesetih.
Ja sam puno puta bio Slovenac ne Slavonac ali dobro bilo je prohvatljivo,hehe..

Svakako sam kupio jednu malu Katalonsku zastavu neka se nađe.

Ponuda smjeÅ¡taja u Barceloni 

Barcelona je i velika luka, prometno čvoriÅ¡te, gospodarsko i kulturno srediÅ¡te, a zbog blizine afričkog kontinenta, predstavlja i svojevrsna vrata Europe – to je odrediÅ¡te kamo dolaze i gdje se susreću i isprepliću najrazličitije kulture i utjecaji, ljudi iz cijeloga svijeta.
A kao turistička luka trenutno je najveća i prima najveći broj turističkih cruisera koji dakako voze turiste u svakodnevni obilazak ovoga preljepoga grada.


Prvi pogled na Barcelonu i Kataloniju prilikom spuÅ¡tanja u sa autobusom bio je i viÅ¡e nego očaravajući – kilometri i kilometri pješčanih plaÅŸa proteÅŸu se duÅŸ obale s obje strane grada, a na njegovoj sjevernoj strani zelene se planinski obronci, breÅŸuljci i polja koja okruÅŸuju grad.
Mi smo se popeli na Montjuic,brdo koje priča svoju priču.



Mene je svakako zaintrigiralo zbog Formule 1 i Olimpijskih igara iz 1992.godine.

Da,da USA dream team, DraÅŸen,Arapović...

https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/09/lost-circuits-of-f1-montjuicbarcelona.html

Na brdu  Montjuïc se također nalazi  El Poble Espanyol - umjetno selo sagrađeno 1927. godine za potrebe svjetske izloÅŸbe Expo, koja se u Barceloni odrÅŸala 1929. godine. To je bio jedinistveni projekat koji je ujedinio arhitekturalne stilove Å panije, i prvenstveno je bilo namijenjeno da se selo sruÅ¡i odmah nakon Å¡to se Expo zavrÅ¡i. Međutim, obzirom da je predstavljalo veliku atrakciju među turistima, selo postoji i danas.

On line ulaznica za ulaz u El poble Espanyol: 

https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342/poble-espanyol-by-night-skip-the-line-p974394?partner=dnevniksaputovanja+


A o njemu ću opširnije poslije.




NaÅ¡ hotel nalazio se 15 km od srediÅ¡ta, u gradskom predgrađu Barbera del Valles, koje je odlično povezano sa svim dijelovima grada javnim prometom, autobusnim i metro linijama, Å¡to nam je omogućilo da lako i brzo stignemo na sva mjesta koja smo ÅŸeljele posjetiti.

Ako planirate posjetiti Barcelonu, korisno je znati da je najpovoljnija vozna karta koja se moşe koristiti i u metrou i za gradske autobuse karnet za deset voşnji kojem je cijena 10 eura, a moşe se koristiti interpersonalno, tj. jedan karnet vrijedi za više osoba.

No pošto smo bili u drugoj zoni platili smo 19,96 EU.


Jeftinija opcija je kupovina 2,3,4 dnevne turističke karte Hola BON a na svim manje viÅ¡e postajama podzemne ÅŸeljeznice.Trenutna cijena je 13,50 EU.No svakako izračunajte prije da li postoji potreba i koliko će te zapravo se voziti i Å¡etati po Barceloni.Jer grad se ipak upoznaje Å¡etajući.



A za slučaj potrebe, u nedostatku odgovarajućih javnih linija, u Barceloni je za prijevoz lako dostupan i vrlo praktičan također i taxi, karakterističnih crno-ÅŸutih boja, i ne preskupih cijena, otprilike kao Å¡to su i kod nas u Hrvatskoj.
Također se moÅŸe koristiti i mobilna aplikacija MyTaxi slična Uberu koji tamo ne radi.

S obzirom da smo na raspolaganju imali samo tri dana, odlučili smo a nakon Å¡to sam kontaktirao ured Turističke zajednice http://www.barcelonaturisme.com/wv3/en/ u Barceloni dobio akreditaciju i ulaze u muzeje,da ćemo Barceloni razgledati nekoliko njenih najvaÅŸnijih znamenitosti, te Å¡to viÅ¡e doÅŸivjeti atmosferu samoga grada.



U samoj špici glavne turističke sezone to i nije baš lako jer je Barcelona u kolovozu svakodnevno okupirana stotinama tisuća turista iz svih dijelova svijeta, tako da smo vrlo brzo zaključili kako sljedeći posjet moramo obavezno planirati u neko drugo doba godine.

Ovo nam  je zapravo viÅ¡e kao nekakva izvidnica bila.

K tome je drugog dana naÅ¡eg boravka Barcelonu je iznenada zahvatio nenadani i vrlo podmukli teroristički napad na La Rambli gdje je poginulo 13 ljudi,mahom turista kao i mi i ranjeno preko 100,koji ne samo Å¡to je djelomično omeo naÅ¡e razgledanje grada, već je izazvao i kaos u ÅŸivotu grada uopće – nenaviklog na takve pojave.



Pošto se je na La Rambli odvijala mala drama, talačka kriza u nekakvom Turskom restoranu i kasnije potraga za glavnoosumljičenima te je Barcelona taj 17.08.2017.bila pod blokadom snaga sigurnosti.
No ipak je nekako uspio se izvući iz policijskog obruga te u predgrađu Barcelone oteti automobil i ubiti vlasnika,dan poslije je i on likvidiran u policijskoj akciji.



Tako su se poremetile linije javnog prijevoza,Metro je stao,busevi su vozili sa malo ograničenim redom voÅŸnje te je doÅ¡lo je do kaÅ¡njenja i otkazivanja nekih linija, izgubio se na kratko TV signal,no na sreću jer ipak ÅŸivimo u digitalno doba GSM signal je bio postojan,heheh.
A Å¡to je nama značilo dotok svjeÅŸih informacija i komunikaciju sa svijetom i ponajviÅ¡e komunikaciju sa Hrvatskom….
Moram reći da naÅ¡e vozače SaÅ¡u i Åœeljka niÅ¡ta nije omelo i odradili su krajnje profesionalan posao i odveli nas do Hotela bez ikakvih problema i većih stajanja.Zapravo da nisam pratio Twitter i Web portale o Terorističkom napadu ne bih ni pomislio da je nekakva drama.

Ponuda smjeÅ¡taja u Barceloni 

Svakako treba pohvaliti Google Maps koji je odmah zatvorio područje oko Ramble kao nesigurno, aplikaciju City Maper ,koju koristim na putovanjima za javni prijevoz,koja je odmah izdala obavjesti o napadu i linijama koje voze i ne voze.
Svakako moşe nestati i el. energije i tv signala i čega sve ne ali bez GSM a smo kao bez ruku i nogu.

No nakon nekoliko sati i smirivanja situacije učinilo nam se da je sve to najmanje smetala samim turistima koji su usprkos terorističkom napadu većinom nastavili neumorno tumarati gradom, prema svojim planiranim programima.



No izgubili smo popodne od 16.40 kada smo bili na La Rambli i kupovali lepeze,sreća pomjerili smo se prema Kolumbovom spomeniku u periodu kada je počeo od Katalunjskog trga svoj smrtni pohod sa kombijem La Ramblom sve nekih 600 tinjak metara do neÅ¡to malo ispod trÅŸnice Å¡tob rekli Katalonci Mercat de Sant Josep de la Boqueria ili ti po naÅ¡ki Bokerija.
Sreća je bila na našoj strani no moglo je biti i drugačije.



Spomenuh Katalonjski trg ili po Katalonskom Plaça Catalunya jedan je od glavnih i svakako najpoznatijih trgova u Barceloni. Osim velikih robnih kuća i brojnih dućana, ovdje se nalazi i najveća stanica gradskog metroa gdje se kriÅŸa čak pet linija, od ukupno devet gradskih i dvije prigradske koliko ih ima podzemna ÅŸeljeznica u Barceloni,jednom smo i mi doÅ¡i u grad.
Također kreće i zanimljiva turistička ruta Hop-on-Hop-off Busa,čije on line karte moÅŸete kupiti na linku:

https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342/hop-on-hop-off-bus-barcelona-p974325?partner=dnevniksaputovanja+


Za nekoga tko je prvi put u Barceloni, kao Å¡to smo bili mi, to je vrlo praktično mjesto i za polaznu točku pjeÅ¡ačkih razgledanja grada, ne samo Busom,jer se odavde moÅŸe jako dobro orijentirati – s trga je moguće krenuti na bilo koju stranu, a i s bilo kojeg mjesta u gradu opet je moguće ovamo se vratiti metroom ili autobusom.

Ponuda smjeÅ¡taja u Barceloni 

U nastavku prema luci,plaÅŸi,Pomorskom muzeju,Akvariumu i trÅŸnici, a sve naÅ¡e “mete” je čuvena La Rambla kao glavna pjeÅ¡ačka i turistička ulica koja se proteÅŸe od Plaça Catalunye do spomenika Kristoforu Kolumbu u Staroj luci.

https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/08/pomorski-muzej-u-barceloni-maritime.html

https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/08/spomenik-kolumbubarcelona.html



Odmah ispred Kolumbovog spomenika sagrađena je nova luka, a tu vrijedi vidjeti Akvarijum koji je najveći u Europi.
On line ulaznice moÅŸete kupiti na linku :

https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342/barcelona-aquarium-skip-the-line-p703295?partner=dnevniksaputovanja+



Ono što ga čini tako zanimljivim je tunel ispod površine mora dug 80 metara, i dok njim prolazite, morski psi plivaju direktno iznad vas. O tome ću poslije.



Svaki posjetitelj Barcelone najbolje će doÅŸivjeti atmosferu grada upravo ako proÅ¡eće ovim dijelom grada gdje će naći brojne restorane i suvenirnice,koje smo dakako pohodili  i odakle moÅŸe nastaviti razgledanje grada u bilo kojem od smjerova jer La Rambla prolazi samim njegovim srediÅ¡tem – moÅŸe se reći da svi putevi vode ili na La Ramblu ili iz nje.



Ramblom svakako treba proÅ¡etati, ali naÅ¡ je dojam da najzanimljiviji dio ovog dijela grada ipak nije sama ta glavna ulica, već brojne ÅŸivopisne uličice s njene lijeve i desne strane, ali za čije razgledanje i upoznavanje treba malo viÅ¡e vremena nego Å¡to smo ga mi ovaj put imali, tako da smo ta vrata uspjele ovaj put tek samo malo odÅ¡krinuti i svakako će mo ozbiljnije iz “prečeÅ¡ljati” u nekom novom slijedećem putovanju jer Barcelona to jednostavno traÅŸi od vas.

Pararelno uz La Ramblu smješten je najstariji,meni svakako i najzanimljiviji gotički dio Barcelone, Barri Gotic, s građevinama iz 14. i 15. stoljeća.



Ovdje se nalazi poznata katedrala(na trgu ispred sam skoro ostao  kraći za sadrÅŸaj novčanika,zato jako ali jako pazite) i najstarija crkva, Santa Maria del Pi.



A sa brojnim şivopisnim kamenitim uličicama, romantičnim malim trgovima s fontanama i palačama ukrašenim balkonima i oslikanim fasadama, ovo je uistinu meni najšarmantniji dio Barcelone.



Kroz Barri Goric proÅ¡etali smo zadnjeg dana naÅ¡eg boravka u Barceloni, u Petak, bilo je značajno manje turista i općenito manje guÅŸve, Å¡to je bilo pravo olakÅ¡anje u odnosu na prethodna dva dana kad je probijanje kroz guÅŸvu i čekanje u redovima bilo stalna pojava.
Razlog je zasigurno bio spomenuti teroristički napad dan prije na La Rambli.



Åœao mi je Å¡to smo propustili Å¡etnju nedjeljom jer se ovdje  redovito odrÅŸavaju zanimljivi sajmovi antikviteta, numizmatike, okupljaju se slikari i glazbenici, ÅŸivo je i zabavno.
BaÅ¡ ono Å¡to čovjeka moÅŸe bar nakratko usrećiti.

Zanimlivost za Nadjelju je da a pogotovo mali dućani, knjiÅŸare i slično, pa čak i veliki trgovački centri u Barceloni  ne rade, čak npr. niti IKEA, inače smjeÅ¡tena u L’Hospitaletu, jer se nedjeljom strogo poÅ¡tuje dan za odmor, a lokalno stanovniÅ¡tvo nastoji taj dan provesti s obitelji, kod kuće ili na plaÅŸi, u bavljenju sportom i sličnom.
Mogli bih mi tu malo i nešto naučiti od Katalonaca,zapravo od Španjolaca jelte.

Zato ako vam je posjeti i Nedjeljom kalkulirajte svakako da se u turističkim dijelovima grada mogu naći otvoreni samo neki, upravo turistima namijenjeni muzeji, dućani sa suvenirima i pojedini restorani, a također treba imati na umu da je gradski prijevoz nedjeljom sveden na mimimum, tj. neke linije uopće ne voze, a neke su vrlo prorijeđene.

Ponuda smjeÅ¡taja u Barceloni 

Nadalje, ono po čemu je Barcelona najviše poznata su svakako maestralna djela umjetnika Antonija Gaudija. Nitko kao Gaudi nije uspio utjecati na arhitekturu i ostaviti toliko tragova u nekom gradu kao što je to učinio on a vidi se skoro svugdje po gradu.

Iako je za ÅŸivota bio nepopularan( a koji je velikan bio popularan?) i tragično je okončao svoj ÅŸivot (udario ga je tramvaj, a prema lokalnim pričama taksist ga nije htio odvesti odmah u bolnicu jer je mislio da mu Gaudi ne će moći platiti voÅŸnju,ima i priča kako nije poslije kada su ga naÅ¡li u nekoj loÅ¡oj bolnici htio se premjestiti u onu za “dobrostojeće”,eh ti umjetnici).

Gaudijeva djela svakog će zadiviti i ostaviti bez daha.


Sagrada Familija, crkva sv. Obitelji, gradi se još od davne 1882. godine.

On line ulaznicu za Sagrada Familiju moÅŸete kupiti na liknu:

https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342/sagrada-familia-fast-track-p918256?partner=dnevniksaputovanja+


Gaudi je bio svjestan da ne će doÅŸivjeti zavrÅ¡etak crkve te je pri tom izjavio: “Nema razloga ÅŸaliti Å¡to ne ću dovrÅ¡iti crkvu. Ja ću ostarjeti, ali drugi će doći nakon mene. Ono Å¡to se uvijek treba očuvati jest duh (ovoga) djela, a njegov ÅŸivot treba ovisiti o nadolazećim naraÅ¡tajima i u čijim će se ÅŸivotima utjelovljavati.”

Tako se ona gradi i dalje, a po najnovijim procjenama i najavama trebala bi biti završena 2026. godine.
Što će značiti da se Sagrada Familija gradi 144 godine.
Mada iskreno mislim da se to neće ni tada dogoditi.
Od 18 planiranih tornjeva, 12 namijenjenih za apostole, 4 za evanđeliste, a po jedan za Isusa Krista i Majku BoÅŸju do sada je zavrÅ¡eno 8 tornjeva.



MoÅŸete se popeti i na dva tornja s kojih se vidi cijela Barcelona.
Svakako preporučam ukoliko ćete ići u Barcelonu da vam Sagrada Familija bude nezaobilazno odredište.

Iako je ulaznica u prosjeku 20 eura za ulazak u crkvu i posjet tornjevima mislim da se isplati. I da, ukoliko ÅŸelite izbjeći čekanje u redu i po nekoliko sati na plus 30 stupnjeva kupite ulaznice kako sam i napisao i online,link je gore u tekstu.Svakako će te uÅ¡tedjeti vrijeme i ÅŸivce i moći ćete nesmetano uÅŸivati u obilasku ove veličanstvene crkve.

Na ÅŸalost, nismo stigli ući u samu crkvu, nisu ni redovi za ulazak problem( imamo Barcelona Press card) a u ovo doba godine jako veliki, čeka se i po dva sata.Problem je promjena plana i programa nakon napada.

No svakako i sam pogled na zgradu izvana jasno daje do znanja da se radi o monumentalnom i originalnom djelu, jedinstvenom u svijetu.
Svakako je ulaz u slijedećem posjetu na prvom mjestu.
No, ako i nismo uspjeli ući u baziliku, ipak smo u blizini uspjeli popiti odličnu kavu u obliÅŸnjem kafiću Picasso, s čije terase smo mogle nesmetano joÅ¡ nekoliko minuta viÅ¡e uÅŸivati u pogledu na crkvu i njene znamenite ukraÅ¡ene tornjeve.

Pa tako iz Picasso kafića smo krenuli prema Picasso muzeju.



Čuveni katalonski arhitekt Antoni Gaudi koji je ÅŸivio i stvarao u Barceloni krajem 19. i početkom 20. stoljeća zasluÅŸan je u velikoj mjeri za danaÅ¡nji izgled Barcelone jer je projektirao i izgradio brojne znamenite secesijske zgrade takozvane “Gaudijeve zgrade“, od kojih je UNESCO čak 8 prograsio svjetskom baÅ¡tinom.



Neke od najpoznatijih među njima su Casa Mila i Casa Batllo.

https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/08/casa-milabarcelona.html

https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/09/casa-batllo.html

Obje zgrade danas sluÅŸe kao muzeji i galerije, ali i kao svojevrsni vidikovci s kojih se pruÅŸa lijep pogled na Barcelonu.

On line ulaznicu za Casa Mila moÅŸete kupiti na linku :
https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342/the-awakening-of-la-pedrera-p974842?partner=dnevniksaputovanja+

On line ulaznicu za casa Batllo moÅŸete kupiti na linku: 
https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342/casa-batll-video-guide-p973672?partner=dnevniksaputovanja+

Ne baš jako lijep jer su u međuvrenu sagrađene i druge zgrade.
O njima ću pisati poslije.

Drugo najpoznatije Gaudijevo djelo je predivni, bajkoviti park GÃŒell.

https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/08/park-guell.html

Park GÌell je veliki park smješten na uzvisini iznad grada koji okruşuje bajkovita zdanja iz ostavštine genijalnog Gaudija i pruşa prekrasan pogled na Barcelonu.

On line ulaznicu za Park GÃŒell moÅŸete kupiti na linku:
https://www.tiqets.com/en/barcelona-c66342/park-gell-p973888?partner=dnevniksaputovanja+



Park je dobio ime po Eusebi GÃŒell-u, koji je bio Gaudijev mentor i financijer.
Nalazi se na brdu Carmel en Gracia sa kojeg je predivan pogled na grad.



Dio parka je slobodan za razgled, a za dio koji obuhvaća Gaudijeve zgrade potrebna je ulaznica. S obzirom da se radi o ograničenom prostoru, u park se svakog sata propuštaju samo brojčano strogo određene skupine posjetilja.


Stoga su velike kolovoÅ¡ke turističke guÅŸve ovdje doÅ¡le do izraÅŸaja – duge redovi za ulazak u park i iscrpljujuće čekanje u redu na vrelom suncu sigurno bi bilo bolje izbjeći, ali to je moguće jedino ako se u Barcelonu dođe u neko drugo doba godine….



Iako je do prije godinu dana ulaz u park bio besplatan, zbog ogromnog broja turista i prilike da joÅ¡ viÅ¡e zarade od turizma, danas se ulaz u park naplaćuje 7 eura.MoÅŸe se i on line kupiti link sam stavio.



Također savjet, ukoliko ÅŸelite izbjeći guÅŸve i čekanja u redu, kupite kako rekoh ulaznice putem interneta ali onda za određeno vrijeme tijekom dana,jer tada ulazite točno kako ste si planirali.Mi smo uÅ¡li u park sa Barcelona press karticom bez problema i imali smo i Å¡to vidjeti.No o tome ću opÅ¡irnije poslije.



Na ulazu u dio parka koji se naplaćuje najprije ćete vidjeti guÅ¡terovu fontanu koja je napravljena od različitih Å¡arenih komadića keramike u obliku mozaika Å¡to je također jedan od najpoznatijih simbola Barcelone, pa kaÅŸu da, ako dotaknete Gaudijevog guÅ¡tera od pločica u parku GÃŒell, sigurno ćete se vratiti u Barcelonu.I sad pogodite je sm li dotaknuo guÅ¡tera?



U samom parku ostat ćete sigurno zadivljeni kada vidite jednu od najduljih klupa na svijetu, zmijoliku klupu s koje se vidi ostatak parka,duga 120 metara ukrašena mozaikom od pločica, kao i Sala de les cent columnes - terasa u okviru parka sa kolumnama i divnim ukrasima od pločica.


Tu su i nimalo nezanimljive dvije bajkovite kuće 'Ivica i Marica'.
Te svakako sa uzvisine pogled na cijelu Barcelonu.
Park je zaista čaroban i osjećate se kao da ste u nekom drugom svijetu, u bajci.



Osim brojnih turista koji se slikaju, dive i uşivaju u parku zanimljivo je bilo vidjeti i učenike koji su došli sa svojim učiteljima te su našli svoje mjestu u parku i slikali.
Ono Å¡to ja osobno rijetko vidim kod nas u obrazovnom sustavu.
No to smo mi, treba nas izmisliti ako nema nas negdje.


Park GÌell je zaista mjesto koje inspirira i koje treba posjetiti i po nekoliko puta jer je nekako magično i bajkovito.

Na Plaça Espanyi smjeÅ¡tene su joÅ¡ neke najpoznatije turističke znamenitosti grada – na primjer, čuvene čarobne fontane, koje svake večeri pruÅŸaju nezaboravan doÅŸivljaj plesa vode uz glazbu i boje. Rijeke ljudi, tisuće turista, slijevaju se svake večeri na ovaj trg kako bi po zalasku sunca uÅŸivali u predstavi čarobnih fontana.Na ÅŸalost mi ih nismo uspijeli vidjeti jer je proglaÅ¡ena trodnevna ÅŸalost u Å panjolskoj nakon terorističkog napada.No svakako joÅ¡ jedna atrakcija za pogledati i doÅŸivjeti slijedeći puta.

Ponuda smjeÅ¡taja u Barceloni 

Na trgu se nalazi i poznata Arena – nekadaÅ¡nje popriÅ¡te borbi s bikovima, koje je danas preuređeno u veliki trgovački centar s brojnim restoranima, s obzirom da su borbe s bikovima u Barceloni i cijeloj Kataloniji već odavno zabranjene.

Za navijače nogometnog kluba Barcelona,imamo i mi takve, ali i za sve ljubitelje nogometa i sporta uopće, obavezno je u Barceloni posjetiti stadion Camp Nou.

Više na linku :
https://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/11/fc-barcelona.html




Najveći stadion u Europi, sa 100.000 mjesta. U sklopu stadiona nalazi se i muzej FC Barcelone, sa svim brojnim trofejima koje je Barça osvojila. Pokali La Lige, Lige Å¡ampiona, Kupa kralja, Svjetskog kupa, Europskog i Å panjolskog super kupa – za 6 osvojenih titula u samo jednoj sezoni … zajedno sa svih pet Messijevih zlatnih lopti – zaista su neÅ¡to Å¡to se moÅŸe vidjeti samo ovdje, na Camp Nou.




Svakako poseban je doÅŸivljaj bio ući na tribine stadiona, doÅŸivjeti pogled sa samog njegovog vrha, iz prostora novinarskih kabina, proći tunelom kroz kojeg igrači izlaze na teren dobro ne moÅŸda meni ali Bruni skvakako jeste. …

Na ÅŸalost, nije nam bilo moguće sići na sam travnjak, jer su pojačali sigurnosni nadzor u cijelom gradu, tako da su terenom kojim inače vladaju najbolji nogometaÅ¡i na svijetu – Messi, Pique, Iniesta, Suarez, Neymar(do neki dan), naÅ¡ Rakitić i drugi – baÅ¡ toga dana okupirali policajci i osiguranje.




S obzirom da su u punom jeku pripreme za izgradnju novog stadiona FC Barcelone, lijepo je znati da smo imali priliku posjetiti Camp Nou dok je on još uvijek aktualno mjesto na kojem se i danas gradi bogata povijest Barçe, za koju se ne kaşe bez razloga da je više od kluba, simbol svoga grada i svoje zemlje Katalonije.



Uz njene ljude i bogatu kulturu, arhitektura Barcelone sigurno je ono što je čini posebnom u odnosu na druge gradove.
Prekrasne zgrade, maÅ¡tovitih fasada s romantičnim balkonima, obavezno s puno cvijeća i briÅŸno njegovanog zelenila, kako na prozorima i balkonima, tako i duÅŸ ulica i trgova, zaÅ¡titni su znak Barcelone.Stvarno neÅ¡to predivno i svakako za vidjeti.



Ali, i noviji dijelovi grada također obiluju zgradama – ljepoticama, a za cijeli grad specifično je Å¡to se nastoji prilagoditi i urediti i uskladiti s potrebama ljudi, njegovih stanovnika i posjetitelja – Å¡iroke ulice i pjeÅ¡ačke te biciklističke staze, lijepo uređeni brojni parkovi, odlično povezan i dostupan gradski promet, gradski bicikli…

Svakako oduÅ¡evljava Å¡to su gradski drvoredi oblikovani tako da se rezanjem malih bočnih grančica potiče rast stabla u visinu, i da se kroÅ¡nje obrezuju na način da se samo proređuju, tj. da se uvijek ostavlja nekoliko glavnih, nosećih grana, a ne da se kod orezivanja poreÅŸe cijela kroÅ¡nja, a ostavi samo deblo, kojem onda treba jako puno vremena da ponovo potjera grane i formira novu kroÅ¡nju. Na taj način i vrlo mlada stabla, s naizgled nejakim, ali već dosta visokim deblima, imaju lijepo razgranate kroÅ¡nje, koje iako nisu guste, svojim lišćem već mogu dati itekako potreban i ugodan hlad prolaznicima i pjeÅ¡acima.



Drvoredi se zato obavezno sade uz nogostupe i pjeÅ¡ačke prolaze, upravo tamo gdje su najpotrebniji, a također i oko novih zgrada, stambenih i poslovnih – zapravo se ne moÅŸe vidjeti da oko bilo koje zgrade nije posađeno lijepo zelenilo, koje se i uredno odrÅŸava i njeguje, te dodatno čini Barcelonu gradom uređenim baÅ¡ po mjeri stanovnika.

Osim navedenih turističkih atrakcija,koje smo posjetili svakako preporučam da posjetite i predivni park Ciutadellu, proÅ¡etate se četvrtima El Born,shopping ulicom Portal de l’Angel, Passeigom de Gracia, vidite predivnu zgradu bolnice, pogledate utakmicu Barcelone, a ako ste sreće moÅŸda i El Clásico,kad ste već tamo i onda sa fanatičnim navijačima Barce proslavite pobjedu dkaako na Katalunjskom trgu,to je navodno za sve ljubitelje nogometa neÅ¡to ono,neÅ¡to.

A, ako poÅŸelite cijelu Barcelonu vidjeti „na dlanu“ onda svakako posjetite brdo Tibidabo s kojeg se pruÅŸa predivan pogled,nismo bili ali slijedeći puta sigurno idemo.
A osim toga moÅŸete uÅŸivati u zabavnom parku i brojnim atrakcijama koje se turistima nude.

Å to se tiče cijena u Barceloni, one se ne razlikuju puno od ostatka Å panjolske. Prosječan meni moÅŸete naći u restoranu po cijeni od 10 eura, ali savjetujem da prije toga svakako provjerite radno vrijeme.
U Barceloni su dosta čudna radna vremena. Pa tako neki dućani i restorani rade do 14h, pa onda od 17h, neki tek od 14h, dok drugi otvaraju samo navečer. MoÅŸe vam se lako dogoditi, kao Å¡to je nama, da smo nakon posjeta pomorskom muzeju doÅ¡li u pizzeriju koja je radila do podne, pa tek je onda otvarala ponovo u 19 sati. Ili kada smo htjeli na burito u jedan restoran u blizini plaÅŸe, provjerile smo na internetu radno vrijeme kako se opet ne bi zeznuli.Iako je pisalo da s radom počinju u podne, otvorili su tek u 1 sat. Nikada ne moÅŸete znati kada Å¡to radi, unatoč činjenici da milijuni turista posjećuju Barcelonu i da bi svoja radna vremena trebali prilagoditi njima. Jer zatvoren restoran automatski znači manju zaradu, naročito ako je na frekventnom mjestu (kao Å¡to je bilo u naÅ¡em slučaju, u blizini La Ramble). Ali, Å panjolcima je kultura i tradicija prije svega.

Siesta i fiesta pa tek onda sve drugo.

Na kraju, savjetujem vam da, ukoliko planirate negdje putovati, a još niste odlučili gdje, svakako posjetite Barcelonu.

Grad koji svakog oduševljava i grad u koji ćete se uvijek rado vraćati.

Mjesto koje svakako vrijedi posjetiti i vratiti se opet jer na ÅŸalost nismo imali baÅ¡ “tajming” ali i ono malo vremena bilo je i viÅ¡e nego zanimljivo i zasigurno bogato iskustvo.

A svakako bih vam to preporučio u kombinaciji sa voditeljicom putovanja Dubravkom Brandić i svakako vozačima SaÅ¡om i Åœeljkom.

Jer Barcelona je mjesto na koje se  svakako vrijedi vratiti i po nekoliko puta.

A o Barceloninim znamenitostima(Gaudijeve kuće,Sagrada Familia,Akvarium) i Muzejima (Pomorski,Egipatski,Povijesni,Etnografski) koje smo posjetili u nastavku koji slijedi uskoro.




Share this: