NAJLJEPŠI DVORCI SVIJETA: ALCÁZAR DE SEGOVIA, ŠPANJOLSKA

Alcázar de Segovia (Alcázar od Segovie) je bajkoviti srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u starom španjolskom gradu Segovia, nastalom još u 2. stoljeću prije nove ere.
Alcázar je, poput mnogih dvoraca u Španjolskoj, prvobitno izgrađen kao arapska utvrda, a podignut je na ostacima rimskih utvrda. Prvi put je spomenut 1120. godine, oko 32. godine nakon što su kršćani zauzeli grad Segoviu. Dvorac je kasnije služio kao kraljevska palača, državni zatvor, Kraljevski Artiljerijski Koledž i Vojna akademija, a također je bio i inspiracija za Pepeljugin dvorac.
Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta

Oblik Alcázara nije bio poznat sve do vladavine kralja Alfonsa VIII (1155-1214), a vjeruje se da je prije njega utvrda bila napravljena uglavnom od drveta. Alfonso je zajedno sa svojom suprugom odlučio da dvorac pretvori u primarnu rezidenciju, a tada su postavljeni i prvi kameni temelji za zidove koji su vidljivi i danas.
Za vrijeme vladavine kralja Ivana II (1405-1454), Alcázaru su dodani tornjevi i istočne kule, a također je proširen i jarak koji ga okružuje. Značajne promjene su se desile i tokom vladavine Filipa II (1558-1598) kada su na tornjevima napravljeni kosi krovovi. Nakon toga, centar španjolske vlasti se preselio u Madrid, a Alcázar je postao državni zatvor. Od 1764. do 1862. godine, dvorac je pripadao Royal Artillery College-u, a 1862. godine u velikom požaru je uništen veći dio strukture. Oko dva desetljeća kasnije, ponovo je obnovljen ali u daleko romantičnijem stilu od svoje prethodne verzije. 1898. godine, nakon restauracije, španjolski vojni arhiv je prebačen u Alcázar, a u njemu se čuva do današnjeg dana.

Alcazar de Segovia je uređen oko dva glavna dvorišta: veće je El Patio de Armas, a manje, el Patio del Reloj. Danas posjetitelji mogu istražiti dvanaest dvorskih soba koje vežu ova dvorišta, a svaka soba je intrigantna mješavina gotike, romanike i maurske arhitekture.
Pored Alcázara, u Segoviji se mogu pronaći brojne značajne povijesne građevine, kao što su stare rimske crkve, samostani i manastiri, gotička katedrala, akvedukt, gradska vrata sv. Andrije…

Share this: