MESA VERDE, JEDNO OD NAJBOLJE OČUVANIH ARHEOLOŠKIH PRONALAZIŠTA NA SVIJETU

Na jugozapadu Kolorada, SAD, nalazi se visoravan ispresjecana brojnim velikim i malim kanjonima, a poznata je po ruševinama cijelih sela i pojedinačnih kuća sagrađenih kao nastambe u stijenama ili pećinama.
Mesa Verde (“zeleni stol”) je ostavština kulture Anasazija koja je naselila regiju u 6. stoljeću, a koja je nestala krajem 13. stoljeća nakon velike suše (postoje dokazi da je područje konačno napupšteno prije početka petnaestog stoljeća).
Danas ne znamo puno o kulturi Anasazija, a čini se da je imala svoja dva razdoblja, s obzirom da se u području nalaze dva stila gradnje iz dva različita perioda. Do nedavno se vjerovalo da je velika suša izbrisala svaki trag ovoj civilizaciji, ali ipak, ispostavilo se da to nije tačno. Anasaziji su samo preselili u današnju Arizonu i Novi Meksiko, a njihovi preci i dan danas ovdje žive.

Najveća i napoznatija građvina u Mesa Verde je Cliff Palace, četverospratna građevina sa oko 220 prostorija i 23 podzemne prostorije (kivas) namjenjene za obrede. Druga po veličini je Long House, nastamba u stijeni za koju se procjenjuje da je nekada bila dom za oko 150 ljudi.
Ovo je najveći arheološki rezervat u Sjedinjenim Američkim Državama, te jedan od najbolje očuvanih na svijetu. Proglašen je Nacionalnim parkom 1906. godine od strane predsjednika Theodorea Roosevelta kako bi se, kao je i sam rekao, “sačuvala djela čovjeka”.








Share this: