LA SCARZUOLA: “IDEALNI GRAD” TOMASO BUZZIJA

La Scarzuola, imanje koje se nalazi u talijanskoj pokrajini Terni, nekada je pripadalo franjevcima koji su ovdje izgradili samostan, ali od kada ga je otkupio arhitekta iz Milana Tomaso Buzzi, ovo arhitektonsko čudo ima malo veze s religijom i pobožnosti.
Tomaso Buzzi je kupio La Scarzuolu 1956. godine, a na imanju je planirao napraviti vlastitu zemlju iz snova, odnosno ono što je on smatrao “idealnim gradom”.
Buzzijeva vizija je bila stvaranje grada u kojem bi se spojila realnost s nadrealnom arhitekturom i fantazijom. Njegovi arhitektonski stilovi su bili raznovrsni – od klasičnog i srednjovjekovnog, pa sve do renesanse i ličnih stilova.
U La Scarzuoli je izgrađeno sedam teatara, više velikih bunara i bazena, skulptura, kao i replika Trijumfalne kapije. Svaki rad je pažljivo konstruiran kako bi predstavio unutarnje misli umjetnika, kao i spoj filozofskih načela prema kojima je živio. Nakon njegove smrti 1981. godne, njegov nećak je nastavio raditi na La Scarzuoli, sve dok nije završio viziju Buzzijevog idealnog grada.











Share this: