5 ZABORAVLJENIH GRADOVA (U KOJIMA JE VRIJEME STALO) – 2. DIO

Nastavljamo sa istraživanjem drevnih gradova od kojih su nam ostale samo ruševine, ali ipak dovoljno očuvane da na trenutak osjetimo prošlost i da se vratimo nekoliko stotina, pa čak i tisuća godina kroz vrijeme…

5. Kartaga


Smješten u današnjem Tunisu, Kartaga je grad osnovan od strane feničkih kolonista koji je u svoje vrijeme postao prava  velesila na Mediteranu. Grad je preživio mnoge ratove i napade, a rimljani su ga konačno osvojili i uništili 146. godine prije nove ere.
Iako su rimljani doslovno išli od kuće do kuće i činili nezamislive zločine stanovnicima Kartage, grad su ipak obnovili i uvrstili u svoje veliko Rimsko carstvo. Još jednom, Kartaga je postao jedan od najvećih i najvažnijih gradova iz tog vremena. Ipak, 698. godine nakon velikog Muslimanskog osvajanja regije grad je još jednom uništen, a danas nam od njega ostaju dobro očuvane ruševine koje nas na trenutak mogu vratiti u vrijeme njegove velike svjetske slave.

4. Ciudad Perdida


Ciudad Perdida (Španjolski za: “Izgubljeni grad”) je drevni grad u Sierra Nevadi, Kolumbija, a vjeruje se da je osnovan oko 800 godina prije nove ere.
Izgubljeni grad se sastoji od niza terasa urezanih u planine, popločanih cesta i nekoliko malih kružnih trgova. Članovi lokalnih plemena nazvali su grad Teyuna, a oni također vjeruju da je ovo bio drevni centar njihovih predaka. Iako nije u potpunosti jasno kako i zbog čega je grad napušten, generalno se vjeruje da se to desilo tokom španjolskog osvajanja.

3. Skara Brae


Smješten na glavnom otoku Orkneya, Škotska, Skara Brae je jedno od najbolje očuvanih naselja iz kamenog doba u Europi. Bilo je sakriveno stotinama godina, sve dok velika oluja 1850. godine nije otkrila jedan gotovo netaknut grad ispod površine zemlje.
Kameni zidovi su relativno dobro očuvani jer su svi stanovi bili napunjeni pijeskom gotovo odmah nakon što je grad napušten. Budući da nije bilo stabala na otoku, namještaj se pravio od kamena, zbog čega je i preživio do današnjeg dana. Skara Brae je bio naseljen od oko 3180 – 2500 godina prije nove ere. Nakon što se klima promijenila, postao je mnogo hladniji i vlažniji, a konačno (vjerovatno zbog promjene klime) i napušten.

2. Memfis


Memfis, osnovan oko 3100 godina prije nove ere, je legendarni grad Menesa, kralja koji je ujedinio Gornji i Donji Egipat. Na početku, grad je bio utvrda kojom je Menes kontrolisao važne trgovačke rute, vodu i zemlju između Gornjeg Egipta i Delte. Do treće dinastije, Memfis je postao poprilično velik grad.
Kao i mnogi drugi gradovi iz tog perioda, i Memfis je ‘ugostio’ brojne osvajače, uključujući Nubijce, Asirijce, Perzijance i Aleksandra Velikog. Zanemaren je kao religijski centar tokom uspona kršćanstva, a zatim i islama, te konačno napušten nakon muslimanskog osvajanja Egipta 640. godine. Njegove poznate očuvane ruševine uključuju veliki hram Ptah, kraljevsku palaču i ogroman kip Ramzesa II. Koji se nalazi u blizini piramide Saqqara.

1. Caral


Caral je veliko naselje, odnosno jedan od najstarijih izgubljenih gradova Amerike, koji se nalazi u Dolini Supe, blizu Supea u peruanskoj provinciji Barranca. Bio je naseljen između 2600 i 2000 godine prije nove ere.
U Caralu je boravilo više od 3.000 stanovnika, što ga čini i jednim od od najvećih gradova civilizacije Norte Chico. U gradu se nalazi središnja javna površina sa šest velikih platformi poredanih oko ogromnog trga. Svi izgubljeni gradovi u dolini Supe dijele sličnosti sa Caralom. Svi su imali male platforme ili kamene krugove, a vjeruje se da je upravo ovaj grad bio centralni za Norte Chico civilizaciju.

Share this: