Čelnici dvije njemačke pokrajine: Stavite Hrvatsku na crvenu listu


Zbog, kako kažu, rastućeg broja uvezenih slučajeva iz Hrvatske, čelnici njemačkih pokrajina Baden-Württemberg i Bavarske zatražili su od savezne vlade u Berlinu da Hrvatsku proglasi rizičnom državom, javlja agencija DPA, piše Index.hr


Premijeri Winfried Kretschmann i Markus Söder održali su danas sastanak na kojem su dogovorili zajednički pristup saveznoj vladi. Zatražili su da Hrvatska bude stavljena na crvenu listu i bude proglašena rizičnom zonom.

To bi značilo, kako piše DPA, da bi svi povratnici iz Hrvatske morali biti testirani na koronavirus te da bi morali biti u karanteni sve dok ne stignu rezultati testiranja. Kriterij za označavanje neke zemlje ili regije rizičnom je, piše DPA, više od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana.

“Nešto moramo učiniti”

Ministar zdravstva Baden-Württemberga Manne Lucha kaže da Hrvatska još nije dosegnula taj broj. “Ipak, Dalmacija i njezini veći gradovi (Split, Dubrovnik i Zadar) mogli bi biti označeni kao rizična područja”, kazao je Lucha za DPA.

Gradonačelnik Stuttgarta također je upozorio na situaciju u Hrvatskoj. “Nešto moramo učiniti, postoji veliki pritisak. Ako ne proglasimo cijelu zemlju rizičnim područjem, opcija je da to učinimo za pojedine regije”, kazao je.

Nikakva odluka o stavljanju Hrvatske ili nekih njezinih regija na crvenu listu zasad nije donesena.

Share this: