U Amsterdamu ponovo dozvoljeno iznajmljivanje preko Airbnb-ja

POŠTO je sud donio odluku o ukidanju zabrane iznajmljivanja putem internetskih servisa poput Airbnb-ja, stanovnici centra Amsterdama opet će moći ponuditi svoje domove turistima.




Ljevičarske stranke u amsterdamskom gradskom vijeću prošle su godine progurale zabranu najma putem platformi kao što je Airbnb na tri područja koja čine središnji kanalski prsten Amsterdama, u svrhu suzbijanja onoga što je opisano kao smetnja uzrokovana turistima u staroj gradskoj jezgri.

U slučaju koji je pokrenula udruga vlasnika imovine, lokalni sud je prošlog petka naložio ukidanje zabrane zaključivši da odluka nije bila pravno osnovana.

Najviše četiri osobe i 30 noćenja godišnje

Kao odgovor, grad je priopćio da bi se od danas stanovnici tih područja mogli prijaviti za istu dozvolu dostupnu vlasnicima domova koji se nalaze drugdje u gradu, dajući im pravo na iznajmljivanje svojih kuća i stanova do 30 noćenja godišnje za najviše četiri osobe istovremeno.

U svojoj je presudi sud naznačio da grad može ograničiti broj kuća dostupnih za iznajmljivanje u bilo kojem okrugu i da može odlučiti da određene mogućnosti vrijede samo za stanovnike.

Grad je poručio da i dalje proučava presudu kako bi razmislio o potencijalnim mjerama.

Prema gradskim izračunima, jedan od 15 stanova u Amsterdamu prošle je godine bio ponuđen na platformama za iznajmljivanje kao što je Airbnb.

Amsterdam svake godine u prosjeku posjeti 4.5 milijuna turista, a broj njegovih stanovnika iznosi oko 900.000.

Share this: