Nizozemska organizirala glazbeni festival, žele naći način za popuštanje mjera

U NIZOZEMSKOJ je ovog vikenda, usred pandemije, održan glazbeni festival. U subotu je u najvećoj glazbenoj dvorani u Amsterdamu 1300 ljudi provelo četiri sata plešući na glazbu lokalnih DJ-eva Sama Feldta, Lady Bee i Sunnery Jamesa & Ryana Marciana.




Interes je bio ogroman. Za ulaznice koje su koštale 15 eura se javilo 100 tisuća ljudi, a rasprodane su za samo 20 minuta.

Cijeli događaj je organiziran kako bi se proučilo širenje korone na masovnim događajima, a svi sudionici su se morali držati strogih pravila. Bili su podjeljeniji u šest skupina, a svaka od njih se morala ponašati na određen način. Neki su cijelo vrijeme nosili maske, drugi su održavali distancu, jedna grupa je poticana da glasno pjeva i slično.

Prikupljeni podaci će biti iskorišteni kako bi se pronašao najbolji način za popuštanje mjera.

"Mjere koje sad imamo su generičke i dopuštaju, naprimjer, maksimalno 100 gostiju na nekom događaju čak i ako padne broj zaraženih. Nadamo se da ćemo moći uvesti mjere koje su puno preciznije poput otvaranja dvorana na pola njihovog kapaciteta", rekao je Tim Boersma iz Fieldlaba, organizacije od koje je nizozemska vlada naručila istraživanje.

Svi prisutni su morali imati negativan test na koronu ne stariji od 48 sati, a novi test trebaju napraviti i pet dana nakon zabave.

Ovo nije prvi ovakav eksperiment u Nizozemskoj. Ranije su organizirali kazališne predstave, konferencije i sportsku utakmicu.

Share this: