Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma

AUSTRALSKA vlada predstavila je paket turističke potpore u iznosu od 928 milijuna američkih dolara s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije koronavirusa.




Košara subvencija zrakoplovnih karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i financijske pomoći za dvije najveće zrakoplovne kompanije u zemlji osmišljena je kako bi turistički sektor preživio dok se strani turisti ne vrate.

Premijer: To znači više radnih mjesta

"Ovaj paket odvest će više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja ​​našeg dvorišta. To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i zrakoplovni sektor, dok Australija ide prema pobjedi u borbi protiv virusa i ograničenja koja su naštetila tolikom broju tvrtki", rekao je australski premijer Scott Morrison.

Turizam je glavni pokretač rasta australske ekonomije, generirajući BDP 60.8 milijardi američkih dolara u 2018./19. i zapošljavajući oko 5 posto radne snage u zemlji. Sektor je teško pogođen kad je Australija prije godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice kako bi spriječila širenje pandemije, s nekoliko izuzetaka za državljane koji se vraćaju i neke druge. Niz unutarnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršali pad.

Paket podrške uključuje 200 milijuna američkih dolara za dvije glavne zrakoplovne kompanije u zemlji, Qantas Airways Ltd i Virgin Australia od travnja do listopada.

Subvencije od 50 posto na nekih 800.000 avionskih karata bit će usmjerene na odredišta koja se obično u velikoj mjeri oslanjaju na strane turiste, a bit će dostupne od 1. travnja do kraja srpnja.

Share this: