Mnoge zemlje EU uvode jako stroge mjere za Uskrs, neke idu u lockdown.

NIZ europskih zemalja uvodi još strože mjere, dok broj zaraženih raste diljem Starog kontinenta.




Istovremeno, cjepiva još uvijek nedostaje u cijeloj EU iako bi u narednim danima, tjednima, a posebno mjesecima napokon trebalo doći do normalizacije isporuke.

Idući vikend je Uskrs, najveći katolički blagdan, a vlade zemalja se boje da će se ljudi dodatno okupljati, što bi moglo rezultiralo novim rastom slučajeva.

Zato je više zemalja, dok čekaju da procijepljenost počne ozbiljnije djelovati na širenje pandemije, posegnulo za novim mjerama. One su negdje nacionalne, negdje lokalne, a negdje lokalne i nacionalne. Često se mijenjaju, a mnoge se prilagođavaju i lokalnoj situaciji pa je cijelu situaciju na europskoj razini teško pratiti.

Slovenija ide praktički u zatvaranje

Naši najbliži susjedi Slovenci tik pred Uskrs idu praktički u novi lockdown.

Slovenska vlada prihvatila je u nedjelju popodne preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih u zemlji uvedu strože protuepidemijske mjere, odnosno 11-dnevno zatvaranje koje će biti na snazi od 1. do 11. travnja.

U tom će razdoblju opet biti zabranjeno kretanje izvan regija, osim na sam Uskrs, kad će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji. Najveći dio javne administracije uvest će rad od kuće, koji je, uz korištenje godišnjih odmora, preporučen i državnim poduzećima te privatnim poslodavcima.

Ponovo se uvodi i obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom.

Premijer Janez Janša je kazao da se pojačana kontrola na vanjskim granicama uvodi i zbog "alarmantnog stanja" glede rasta epidemije u nekim državama na zapadnom Balkanu.

Javni prijevoz prometovat će u ograničenom opsegu, po režimu vožnje za nedjelju i blagdane.

Škole i vrtići opet se privremeno vraćaju na režim na daljinu, osim za djecu roditelja zaposlenih u važnoj državnoj infrastrukturi.

Promjene na slovenskim granicama

U nedjelju navečer Slovenija je objavila i nova pravila o prelasku granica.

"Slovencima se od utorka zabranjuje odlazak u države s crvenog popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno preboljenom covidu-19", rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.
"Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje, bit će na snazi najmanje do 12. travnja", rekao je na konferenciji za novinare Aleš Hojs.

"Mjera je donesena pred uskrsne blagdane, kad se očekuje veći priljev slovenskih rezidenata koji imaju obitelji i rodbinu u državama zapadnog Balkana, gdje je epidemiološka situacija izuzetno loša", kazao je slovenski ministar.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje s crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države s područja Balkana. 

BiH nastavlja sa strogim mjerama

BiH nije u EU, ali mnogim Hrvatima je svakodnevna ili česta destinacija. BiH je početkom tjedna uvela jako stroge mjere, koje uključuju i policijski sat u dijelu zemlje.

U najvećem dijelu zemlje i dalje su na snazi oštre restriktivne mjere zabrane rada velikih tržnih centara, ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, a u Federaciji BiH noću je zabranjeno i kretanje. Ta ograničenja ostaju na snazi i cijeli naredni tjedan.

Njemačka stalno na rubu lockdowna

U Njemačkoj živi velik broj Hrvata, a zemlja cijelo vrijeme pleše na rubu novog lockdowna koji je već bio najavljen, da bi kasnije bio opozvan.

Zbog naglog rasta broja novozaraženih mnogi vodeći njemački političari danas su tražili izvanredni sastanak savezne i pokrajinskih vlada kako bi se uvele strože mjere za Uskrs.

"Brojke rastu velikom brzinom i mi moramo razgovarati o tvrdom lockdownu za vrijeme Uskrsa u ponedjeljak ili najkasnije u utorak", rekao je premijer savezne pokrajine Baden-Württemberg Winfried Kretschmann (Zeleni).

Sljedeći redovni sastanak savezne i pokrajinskih vlada o novim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa planiran je za 12. travnja.

Karl Lauterbach, glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja, zatražio je hitni krizni sastanak savezne i pokrajinskih vlada na kojem bi se reagiralo na nagli rast novozaraženih.

"Mi moramo jako brzo donijeti odluku. Mislim da neće ići bez strogih mjera zatvaranja preko Uskrsa", rekao je Lauterbach za berlinski dnevnik Tagesspiegel.

On je zatražio uvođenje noćnog policijskog sata nakon 20 sati.

"Vidjeli smo da je to u Francuskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji donijelo rezultate", zaključio je socijaldemokratski političar.

Njemački ministar zdravstva tražio dvotjedno zatvaranje gotovo svega

I ministar zdravstva Jens Spahn je u subotu predložio dvotjedno uvođenje mjera zatvaranja i ograničenja kontakata na minimum kako bi se prekinuo trend brzog rasta incidencije.

Državni epidemiološki institut Robert Koch je u nedjelju zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 129.7, što je osjetno više nego u petak, kada je incidencija još iznosila 119.1.

Voditelj kancelarskog ureda Helge Braun upozorio je i na porast broja zaraženih mutiranim varijantama virusa.

Novom kriznom sastanku se protivi premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder. On je ukazao na postojeće mehanizme dogovorene na pretposljednjem kriznom sastanku koji omogućavaju regionalno poništavanje mjera otvaranja u slučaju penjanja incidencije iznad vrijednosti od 100.

Zabrinutost vlada i zbog predstojećih uskrsnih praznika i mnogobrojnih putovanja na Mallorcu, koju je njemačka vlada prije dva tjedna skinula s popisa rizičnih područja, nakon čega je naglo porastao broj prodanih karata za Nijemcima omiljeni mediteranski otok.

Prošlog tjedna vlada je razmatrala mogućnost potpune zabrane putovanja u inozemstvo, ali se, kako javljaju mediji, u međuvremenu odustalo od te namjere zbog ustavnopravnih prepreka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je u srijedu planove o potpunom zatvaranju od 1. do 6. travnja, nazvavši ih pogreškom. Pretpostavlja se da je odluka povučena zbog otpora saveznih pokrajina i nemogućnosti kratkoročne regulacije Velikog četvrtka i Velike subote kao neradnih dana.

FFP2 maske obvezne u Berlinu od srijede

Zaštitne maske FFP2 postat će obvezne na javnim mjestima u Berlinu od srijede, objavila je glasnogovornica gradskog vijeća njemačke prijestolnice.

Zaštitne maske FFP2 imaju deblji zaštitni sloj i gušće tkanje te pružaju bolju zaštitu nego obična kirurška maska i morat će se u Berlinu od sredine idućeg tjedna nositi u sredstvima javnog prijevoza, medicinskim ustanovama, trgovinama i kulturnim institucijama.

"Kirurške maske više nisu dovoljne", rekla je glasnogovornica.

Francuska uvela strože kontrole

Francuska, pogođena trećim valom zaraze koronavirusom, nalazi se u epidemijski kritičnoj situaciji te je danas dodatno ograničila kretanje.

Premijer Jean Castex je rekao da treći val ne prestaje rasti, što Francusku dovodi u kritično stanje.

Francuske vlasti postrožile su danas kontrole u zračnim lukama i na naplatnim kućicama na autocestama kako bi nadzirale mjere ograničenja u prometu.

Mjere koje su već na snazi u 16 od 101 departmana, uključujući Pariz i parišku regiju, u petak u ponoć su proširene na još tri departmana.

U tim je zonama kretanje ograničeno na 10 kilometara, kao i napuštanje departmana bez valjanog razloga. Dućani su zatvoreni, a razredi su prepolovljeni.

Za razliku od nekih zemalja u Europi, Francuska je odlučila ostaviti škole otvorenima zbog bojazni da bi veliki broj učenika bio lišen kvalitetnog obrazovanja te zbog mentalnih problema koji se pojavljuju kod mladih uslijed zatvaranja.

U ostatku Francuske je na snazi policijski sat od 19 sati do šest sati. Barovi, restorani i kulturna mjesta su zatvoreni u cijeloj zemlji.
Nove mjere u Belgiji i Poljskoj

Zbog trećeg vala epidemije Španjolska traži negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sve osobe koje kopnenom granicom ulaze u zemlju iz Francuske.

Belgija uvodi zabranu za sve poslove koji se obavljaju kontaktno, posebice za frizerske salone, uz izuzetak medicinskog osoblja.

Osim dućana s hranom, ljekarni i knjižara, sve ostale trgovine se zatvaraju.

Poljska je odlučila zatvoriti jaslice i dječje vrtiće, velike dućane s namještajem, kao i željezarije te trgovine koje prodaju alate i strojeve za kuće i okućnice. Također se zatvaraju kozmetički i frizerski saloni.

U crkvama će sada biti dopuštena jedna osoba na 20 četvornih metara, umjesto dosadašnjih 15.

Beč i dvije pokrajine zatvaraju se na Uskrs

Beč i druge dvije pokrajine u istočnoj Austriji će tijekom Uskrsa zatvoriti sve trgovine koje nisu nužne za svakodnevni život, objavili su još u srijedu austrijski mediji, navodeći kao razlog porast zaraza koronavirusom i pritisak na jedinice intenzivne njege.

Beč, Donja Austrija i Gradišće, koje graniči s Mađarskom, razrađuju strože restrikcijske mjere s ministarstvom zdravstva nakon što je vlada odlučila da će dosadašnje mjere u ostalim dijelovima zemlje ostati nepromijenjene.

Od devet pokrajina spomenute tri su najpogođenije epidemijom covida-19 i imaju veći broj zaraženih britanskom varijantom koronavirusa.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober upozorava na "prijeteći kolaps" na odjelima intenzivne njege u istočnoj Austriji.

A što će biti s Hrvatskom?

Hrvatska je krajem prošlog tjedna postrožila mjere u više županija, što su tražili lokalni stožeri. Nije isključeno da se mjere postrože i na nacionalnoj razini, a o tome će se raspravljati u tjednu pred nama.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u petak da će se do 31. ožujka, dokad vrijede postojeće epidemiološke mjere, vidjeti postoji li potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini, a dotad očekuje strože mjere od županijskih stožera.

Božinović je na konferenciji za novinare u petak podsjetio da je već najavio odluke o pooštravanju mjera u četiri županije - Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj, a potpisao je i odluke za Zadarsku županiju.

Ranija odluka o Dubrovačko-neretvanskoj županiji proširena je na područje pelješkog poluotoka i općine Janjina, Trpanj i Orebić.

Za Uskrs će vrijediti preporuke kao i dosad

U Zadarskoj županiji uveli su zabranu posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne, ali i korisnicima drugih ustanova koje pružaju smještaj u sustavu socijalne skrbi. Izlazak korisnika u vanjski prostor bit će dopušten samo uz korištenje maski za lice.

Osim toga, Zadarska županija od ponedjeljka, 29. ožujka, prelazi na online nastavu za sve srednje škole, osim maturanata.

Božinović je najavio da se za uskrsne praznike neće stvarati poseban epidemiološki okvir, vrijedit će preporuke kao i dosad. Nada se da će se sve više događaja odvijati na otvorenom, uključujući mise, jer će to ljepše vrijeme dopustiti.

Što se tiče granica, najavio je da od 1. travnja stupa na snagu paket mjera koji predviđa olakšavanje ulaska u Hrvatsku onima koji su preboljeli koronu, cijepljenima i testiranima PCR testom, ali i mogućnost brzog antigenskog testa koji je na listi EU.

"Tu nekih posebnih olakšanja neće biti, osim za djecu do sedam godina kojima se neće tražiti negativan test. Što se tiče onih koji su preboljeli, tražit će se rok od zadnjih šest mjeseci da bi i oni mogli prelaziti granicu bez negativnog testa", rekao je Božinović.

Share this: