Belgija zbog trećeg vala ulazi u novi lockdown, u Bruxellesu moguće još strože mjere

BELGIJA će u subotu na četiri tjedna zatvoriti škole, sve trgovine osim prehrambenih i frizerske salone, u oštroj karanteni koja se uvodi zbog trećeg vala zaraze koronavirusom.




Godinu dana nakon prvog zatvaranja zbog pandemije premijer Alexander De Croo rekao je na konferenciji za novinare da je varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji postala dominantna u zemlji te da se zbog nje udvostručio broj pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnicama.

Belgija je jedna od 19 država Europske unije s porastom zaraze.

"Suočavamo se s trećim valom. Slomit ćemo ga, kao i prijašnji", rekao je De Croo. "Odlučili smo se za kratkotrajnu bol. Tešku smo odluku donijeli, ali da nismo, posljedice bi bile ozbiljnije."

Škole će se zatvoriti u ponedjeljak, tjedan dana ranije nego što je planirano prije uskrsnih blagdana, a ponovo će se otvoriti 19. travnja.
Moguće uvođenje strožih lokalnih mjera

U trgovine koje nisu nužne, poput onih s odjećom, Belgijci će moći ići samo uz dogovor, a večernji policijski sat ostat će na snazi ​​od 22 sata u Bruxellesu i drugdje od ponoći.

Ubuduće će se vani smjeti okupiti samo četiri osobe, a dosad se smjelo 10.

Međutim, ljudima će i dalje biti omogućeno putovanje po zemlji.

Frizerski i kozmetički saloni zatvorit će se samo nekoliko tjedana nakon što im je omogućeno ponovno otvaranje.

Rudi Vervoort, predsjednik regije Bruxellesa, rekao je da je situacija posebno zabrinjavajuća u glavnom gradu s obzirom na veću gustoću naseljenosti i upozorio na moguće uvođenje strožih lokalnih mjera.

U Belgiji je od covida-19 umrlo više od 22.000 ljudi, što je među najvećim stopama smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu.

Broj zaraženih, kojih je tri mjeseca dnevno u prosjeku bilo 2000, sada je više nego dvostruko veći.

Share this: