Englezi koji odu na odmor u inozemstvo morat će platiti golemu kaznu

ENGLEZI koji otputuju na odmor u inozemstvo možda će morati platiti 5000 funti kazne po novom zakonu kojim se želi spriječiti putovanja koja nisu neophodna kako bi se naciju zaštitilo od zaraze covidom-19.




Vijest je razočarala milijune ljudi koji su se nadali ljetovanju i prouzročila pad vrijednosti dionica tvrtki koje se bave putovanjima, uključujući EasyJet, vlasnika British Airwaysa, Jet2-a i TUI-ja, za dva do četiri posto rano u utorak.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima jednu od najtežih bilanci covida-19 na svijetu, ali broj umrlih i zaraženih brzo se smanjuje i uspješna kampanja cijepljenja napokon vraća povjerenje građanima i gospodarstvu.

No budući da postupno ublažavanje karantene počinje od ovog vikenda, vlada upozorava građane da će možda morati odustati od dugo priželjkivanih odmora u inozemstvu, prije svega zbog trećeg vala u nekim dijelovima Europe.

Odluka će se preispitati u travnju

"Vidimo jačanje ovog trećeg vala u nekim dijelovima Europe i vidimo također nove varijante i jako je važno da zaštitimo napredak koji smo postigli ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je ministar zdravlja Matt Hancock za Sky News.

Britanija trenutačno ne dopušta nikakva putovanja u inozemstvo, osim radi posla, obrazovanja ili zdravstvenih razloga. No zabrana će biti preispitana u travnju i putovanja će možda biti dopuštena od 17. svibnja.

Nove kazne za putovanja bit će uključene u zakon koji će se primjenjivati do kraja lipnja u slučaju da zabrana ne bude ublažena, rekao je ministar, nadovezujući se na druge komentare dužnosnika koji su dali naslutiti da će zabrana biti produljena.

Hancock je kazao da je još prerano da bi se to moglo reći za sigurnošću.Bude li usvojen, zakon stupa na snagu 29. ožujka

Prijedlog zakona, koji je u ponedjeljak poslan u parlament, bit će na dnevnom redu u četvrtak. Bude li usvojen, kako se očekuje, stupit će na snagu 29. ožujka, rekao je.

Vrijedi samo za Englesku, ali slijediti bi mogli i Škotska, Wales i Sjeverna Irska.

Britanski sektor putovanja izgubio je više od 45.000 radnih mjesta, a broj putnika na najvećoj zračnoj luci Heathrowu najniži je od 1966.

Vladina revizija odluke 12. travnja trebala bi uvesti sustav označavanja zemalja zelenom ili crvenom bojom ovisno o stupnju rizika od zaraze.

Share this: