Kina olakšava vizni režim za strance cijepljene kineskim cjepivom

KINA je objavila da će pojednostaviti postupak izdavanja viza za strane državljane koji su cijepljeni jednim od kineskih cjepiva protiv covida-19, učinivši najnoviji maleni korak prema normalizaciji međunarodnog putovanja.




Cijepljeni putnici koji u Kinu stižu zrakoplovom i dalje moraju imati negativni test na koronavirus, kako to nalažu trenutno važeća pravila, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Nema novih detalja o pojednostavljivanju viznog režima.

Kina svoje cjepivo uglavnom izvozi u treće zemlje

Putnici "bi se nakon ulaska u Kinu trebali pridržavati relevantnih pravila o karanteni i praćenju stanja", rekao je Zhao, dodavši da je Kina voljna pristati na međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju s drugim zemljama.

Kinesko veleposlanstvo na Filipinima je ranije priopćilo da se vraća na vizni režim koji je vrijedio prije pandemije za sve koji su cijepljeni kineskim cjepivom.

U subotu je Kina objavila postupak izdavanja viza za cijepljene strance koji ulaze u Hong Kong.

Kina svoje cjepivo uglavnom izvozi u treće zemlje, što je nagnalo SAD, Australiju, Japan i Indiju da krenu u distribuciju cjepiva u zemljama Azije, upregnuvši tzv. "diplomaciju cjepiva".

Kina je epidemiju koronavirusa uvelike suzbila i stavila pod kontrolu te nastoji izbjeći rizik "uvoza" zaraze iz inozemstva. Stoga je uvela ograničenja na ulazak stranaca u zemlju te im je u Kinu moguće ući samo u određene svrhe, poput poslovnih putovanja, ali uz potpuno poštivanje mjere karantene.

Share this: