Austrijski ministar: Beč planira produljiti uskrsni lockdown

BEČ planira produljiti uskrsno zatvaranje za pet dana, do nedjelje nakon Uskrsa, rekao je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober, dok dvije susjedne pokrajine u kojima su na snazi iste mjere još nisu odlučile hoće li ih produljiti.




Beč i istočne pokrajine Donja Austrija i Gradišće objavili su prošli tjedan da se zatvaraju od četvrtka, 1. travnja, do utorka, 6. travnja. To znači da će raditi samo trgovine koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, a noćni policijski sat će zamijeniti cjelodnevno ograničenje kretanja.

U tim trima saveznim pokrajinama prijavljen je velik broj slučajeva britanskog soja koronavirusa koji uzrokuje teži oblik zaraze i brže se širi.

Raste broj zaraza, sve više ljudi je na intenzivnoj

Nakon porasta broja zaraženih na nacionalnoj razini, odjeli intenzivne njege u bolnicama na istoku zemlje su gotovo popunjeni. No stručnjaci misle da zatvaranje kraće od tjedan dana ne može donijeti značajnije rezultate niti znatnije rasteretiti bolnice.




"Drago mi je da su gradonačelnik Michael Ludwig i grad Beč odlučili produljiti mirno uskrsno vrijeme do 11. travnja", rekao je ministar Anschober u priopćenju nakon videokonferencije s trojicom pokrajinskih guvernera. Beč je jedini grad koji je i savezna pokrajina pa je gradonačelnik ujedno i guverner.

"Zbog zabrinjavajuće situacije i druge savezne pokrajine će morati poći za primjerom Beča", dodao je Anschober, ne rekavši o kojim je pokrajinama riječ.

Usto, svi koji odlaze iz zapadne pokrajine Tirol morat će od srijede predočiti negativan test zbog više od 200 tamošnjih slučajeva mutacije poznate kao E484K.

Share this: