Italija uvodi karantenu za putnike iz EU

ITALIJA će uvesti petodnevnu karantenu za putnike koji dolaze iz zemalja članica Europske unije, rekli su izvori iz ministarstva zdravstva.




Svi koji dolaze iz EU morat će obaviti testiranje prije polaska, biti u petodnevnoj karanteni i ponoviti test nakon toga, što je već na snazi za zemlje izvan EU. Ta mjera vrijedi za sve koji odlaze i dolaze na poluotok, pa i za talijanske državljane, dodalo je ministarstvo odgovarajući na upit agencije France Presse.

No zasad se ne zna kad će ta mjera stupiti na snagu, a za uskrsni vikend, koji počinje u subotu i završava u ponedjeljak, strani turisti već tradicionalno dolaze u Italiju.
Cijeli poluotok postaje crvena zona

Najveći dio zemlje trenutačno je pod oštrim epidemiološkim mjerama kako bi se zaustavio treći val pandemije (barovi i restorani zatvoreni za posjetitelje, ograničeno kretanje).

Usto će čitav poluotok biti proglašen crvenom zonom visokog rizika zaraze i s najvećim mogućim restrikcijama za uskrsni vikend, koji je po starom običaju prigoda za obiteljsko okupljanje. Pandemija je dosad pokosila više od 108.000 ljudi.

Premijer Mario Draghi, koji je na dužnost stupio prošlog mjeseca, obećao je ubrzati kampanju cijepljenja. On je danas primio prvu dozu cjepiva AstraZeneca, priopćio je njegov ured. Bivši šef Europske središnje banke i njegova supruga cijepljeni su u centru smještenom na glavnom rimskom kolodvoru Termini.

Italija je suspendirala upotrebu AstraZenece na nekoliko dana u ožujku zbog sumnje na nuspojave, sve dok Europska agencija za lijekove nije ponovno dala zeleno svjetlo za njegovu uporabu.

Share this: