Drastičan pad broja putnika u frankfurtskoj Zračnoj luci, došli na razinu iz 1984.

BROJ putnika u Zračnoj luci u Frankfurtu potonuo je zbog koronakrize u 2020. godini na razinu kakva je posljednji puta viđena 1984. godine, objavio je u ponedjeljak operater glavnog njemačkog prometnog čvorišta Fraport.



Broj putnika u frankfurtskoj Zračnoj luci pao je prošle godine 73.4 posto, na oko 18.8 milijuna, navodi se u priopćenju Fraporta.

Još i veći postotni pad imali su u zadnjem mjesecu u godini, inače vrlo prometnom zbog praznika, za čak 81.7 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije i 892 tisuće putnika.

Od travnja do lipnja promet je bio gotovo potpuno zaustavljen, istaknula je njemačka kompanija.



"Godina 2020. donijela je ekstremne izazove cijelom zrakoplovnom sektoru", rekao je predsjednik izvršnog odbora Fraporta Stefan Schulte.

Predstoji nam još jedna teška godina

Među "rijetkim svijetlim točkama" izdvojio je prijevoz tereta, koji je lani pao 8.5 posto, blizu 1.9 milijuna metričkih tona, kada se u obzir uzmu i poštanske pošiljke.

"Zbog nedavnog uvođenja programa cijepljenja u mnogim zemljama optimistični smo da će se postupno ukidati ograničenja putovanja, počevši od proljeća", rekao je Schulte.

Upozorio je ipak da im predstoji još jedna teška godina, prognoziravši da će broj putnika u frankfurtskoj Zračnoj luci u 2021. godini dosegnuti 35-45 posto razine iz 2019. godine.

Share this: