Danska će vjerojatno produljiti lockdown unatoč padu broja zaraza

DANCI će možda morati produljiti mjere zatvaranja do veljače unatoč padu broja zaraza koronavirusom jer se zarazniji soj identificiran u Velikoj Britaniji i dalje širi, rekla je premijerka Mette Frederiksen.




Danska je prošli tjedan produljila lockdown na još tri tjedna kako bi suzbila širenje novog i zaraznijeg soja koronavirusa za koji vlasti očekuju da će dominirati do sredine veljače.

"Stopa zaraze je u padu, ali prijetnja je jasna. Ako ne suzbijemo pritisak, riskiramo eksponencijalni rast zaraza", rekla je Frederiksen u parlamentu. Dodala je da će se neka ograničenja proširiti, vjerojatno već danas, ali nije navela detalje.

Ne rade restorani, kafići...

Zatvoreni su restorani, kafići i trgovine koje nisu neophodne, a javna okupljanja ograničena su na petero ljudi. Na javnim mjestima, uključujući i trgovine, potrebno je držati razmak od dva metra.

Stopa širenja zaraze u Danskoj, koja je pokazatelj na koliko ljudi zaražena osoba u prosjeku prenese virus, pala je s 1 na 0.6, tvitao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Unatoč padu dnevnih zaraza i manje hospitalizacija, britanski soj koronavirusa se širi, objavio je u izvješću Državni institut za serum (SSI), koji proučava zarazne bolesti.

Stopa širenja zaraze za taj soj je oko 1.16, što znači da je broj zaraza tim novim sojem u porastu, navodi SSI. Danska je izvijestila o 330 slučaja zaraze novim sojem od sredine studenog do 12. siječnja.

Share this: