Hrvatska: Mjere ostaju na snazi do 31. siječnja

Na tiskovnoj članovi Nacionalnog Stožera za borbu protiv koronavirusa  su danas izvijestili javnost da Hrvatska još neće popustiti mjere i da one ostaju na snazi do 31. siječnja.

foto:HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je izvijestio javnost da će se mjere za suzbijanje koronavirusa produžiti do 31. siječnja. Kao razlog naveo je širenje koronavirusa u susjednim zemljama, te da ulazimo u najhladnije razdoblje godine u kojem ljudi najviše vremena provode u zatvorenom, a tada se i sam virus brze širi.

U europskom okruženju je nagli rast broja novozaraženih pa smo zaključili da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su sada na snazi. Sve te mjere će se današnjim novim odlukama produžiti i ostati na snazi do 31.1. Radi se o odluci o nužnim epidemiološkim mjerama: ograničenje okupljanja, odluci o radu trgovina i o javnom prijevozu. Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika“, rekao je ministar.

Na novinarsko pitanje koliki je broj dnevno zaraženih potreban da bi se mjere ublažile ministar je odgovorio: Radi se o cijelom nizu faktora. Mi imamo pozitivne trendove ali još visoke brojke. Još uvijek ne možemo podvući crtu iza posljedica povećanog okupljanja tijekom blagdana, ali i vezano za potrese. Morali smo uzeti u obzir i činjenicu da onaj dio koji smo dogovorili s HUP-om, HGK-om, sindikatima, o korištenju godišnjih odmora, taj dio završava ovaj vikend. Od ponedjeljka možemo očekivati veće kretanje ljudi. To će povećati mobilnost. Razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine. Uzeli smo nekoliko čimbenika u razmatranje. Ukinuli smo i odluku o zabrani napuštanja županija.”

Od pojave virusa u Hrvatskoj – 25. veljače 2020. pa do danas ukupno je zabilježeno 217.946 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 4304 preminule, ukupno se oporavilo 207.848 osoba.

Share this: