Austrija : nacrt propisa o produljenju lockdowna

Ministarstvo zdravstva predstavilo je nacrt propisa o produljenju lockdowna do 7. veljače. Sada je i službeno kako će, između ostalog, u trgovinama i javnom prijevozu biti obavezno nošenje FFP2 maski te veća obavezna distanca. Odluke vrijede od 25. veljače.




Obavezna distanca će se povećati s jednog na dva metra, a kako će to biti moguće u pojedinim prostorima (poput javnog prijevoza) te kako će se to kontrolirati, nije poznato. Ograničeno kretanje na otvorenom će biti i dalje na snazi uz poznate iznimke poput odlaska na posao, u trgovinu, kretanje i sport na otvorenom, obavezna pomoć drugima te sastajanje s najbližim osobama. Ponovno vrijedi spomenuti kako se ograničenja kretanja zakonski smiju produžiti tek na deset dana, zbog čega će naredno ograničeno kretanje trajati do 3. veljače.

Od 25. veljače će u mnogim prostorima postojati obaveza nošenja FFP2 maski odnosno kvalitetnijih maski od onih koje smo do sada nosili. Osim u trgovinama i javnom prijevozu, maska će biti obavezna u zajedničkoj vožnji automobilom, korištenju žičara i sličnim prostorima.

Odlazak automehaničaru će također biti obavezan uz FFP2 masku, a nošenje tih maski bit će obavezno i na tržnicama na otvorenom te prilikom preuzimanja naručene hrane i pića u jednom od ugostiteljskih objekata. FFP2 maske nisu obavezne za djecu mlađu od 14 godina, a od šeste godine života djeca mogu nositi ‘obične’ zaštitne maske.

Obavezno će biti i redovno testiranje za određene društvene skupine. Tako će redovno testiranje osim u zdravstvenom dijelu biti obavezno i kod zaposlenika koji imaju bliski kontakt s kupcima. Redovno će se morati testirati i učitelji, profesori i pedagozi te zaposlenici u logističkim centrima, ako se ne mogu držati obavezne distance.

Redovnije testiranje će biti i kod zaposlenika u javnoj službi koji rade sa strankama te u profesionalnom sportu za momčadske i kontaktne sportove. Oni koji se ne mogu testirati moraju nositi FFP2 masku.

Pravilo od deset kvadrata po korisniku će vrijediti i na klizalištima, stazama za trčanje i skijanje, dok amaterski sportovi ostaju i dalje zabranjeni.

Share this: