Nova pravila za ulazak iz BiH u Hrvatsku

Novi pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi stupio je na snagu 1. siječnja ove godine. S ovim pravilnikom osobe koje putuju iz trećih zemalja mogu prenijeti manje cigareta iz BiH.


Prema novom pravilima, umjesto deset kutija cigareta, koliko su do sada putnici mogli bez plaćanja davanja prenijeti u osobnoj prtljazi, od početka godine je iz trećih zemalja moguće ponijeti samo dvije kutije cigareta.

Pri unosu robe u carinsko područje Europske unije u osobnoj prtljazi putnika oslobađanje od uvoznih davanja se odnosi na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda:

  • 40 cigareta
  • 20 cigarillosa (cigarete neto težine do tri grama po komadu)
  • 10 cigareta
  • 50 g duhana za pušenje
  • 50 g grijanog duhanskog proizvoda
  • 10 ml e-tekućine
  • 50 g novih duhanskih proizvoda

Bez davanja se prema pravilniku može prenijeti alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. Ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini do jedne litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. I manje također od jedne litre ili mirno vino od dvije litre. Ova pravila ne vrijede za zračni promet.

U zračnom prometu je moguće ponijeti 200 cigareta, 100 cigarillosa, 50 cigareta ili 250 grama duhana za pušenje. Za one koji žive u pograničnoj zoni Hrvatske i susjednih trećih zemalja ili radnike u istim vrijede stroža pravila – 25 cigareta.

Novim pravilnikom je određeno da se oslobađanje od PDV-a i trošarine odnosi na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje iznos od 2.200 kuna po putniku, a za putnike u zračnom i pomorskom prometu 3.200 kuna. Vrijednosni limit za putnike mlađe od 15 godina iznosi 1.100 kuna u svim vrstama prometa.

Share this: