U Austriji od 2021. skuplja vinjeta i veće kazne

Nova godina obično donosi i nova pravila. U 2021. godini vozače u Austriji očekuje nekoliko novina od kojih su neke već stupile na snagu. 



Kao i obično opet će na udaru biti novčanici austrijskih građana. Već smo pisali o tome da je i vinjeta za austrijske autoceste poskupjela, a austrijske vlasti najavile su da svi prijestupnici u prometu ove godine mogu očekivati i veće kazne.


Od ove godine austrijske vlasti imaju mogućnost i oduzimanja vozila svim onima koji budu prebrzo jurili austrijskim autocestama. Okvir za kažnjavanje je povećan s trenutnih najviših 2180 eura, na novu gornju granicu od 5000 eura. Ono što će sigurno privući jako puno kontroverzi je novo pravilo o spuštanju praga za oduzimanje vozačke dozvole.

Naime, u ovoj godini se planira uvođenje novog pravilnika prema kojem je moguće oduzimanje vozačke dozvole svim onim vozačima koji u naseljenom mjestu prekorače brzinu od 10 kilometara na sat. Izvan naseljenog mjesta prekoračenje veće od 30 km/h bi također trebalo rezultirati oduzimanjem vozačke dozvole. Također se razmišlja i o uvođenju mogućnosti oduzimanja osobnog vozila za sve one koji drastično prekorače ograničenje brzine.

Za vrijeme koronavirusa bili smo svjedoci organiziranja različitih ilegalnih utrka na austrijskim ulicama. Ilegalne utrke, te organiziranje istih bit će smatrano kaznenim djelom.

Brojne novine dolaze i pri kupovini novog vozila. Naime, od ove godine slijede nova povećanja poreza/naknade na potrošnju (NoVA). To je naknada koja se plaća prilikom kupovine vozila, a povećanja te takse planirana su jednom godišnje sve do 2024. godine, a piše Kroativ.

Share this: