IL CASTELLO INCANTATO: VRT ‘SEOSKOG LUĐAKA’, SICILIJA

Priča kaže da je nakon što je pobjegao u Ameriku kako bi izbjegao služenje vojnog roka pod Mussolinijevom ‘palicom’, Filippo Bentivegna se vratio nakon 7 godina na rodnu Siciliju kao potpuno novi čovjek. 
Za bijeg ga je čekala zatvorska kazna, ali na njegovu sreću… ili ipak nesreću, proglašen je previše ludim da bi išao u zatvor.
Prema nekima, on je napadnut u Americi prilikom čega je zadobio oštećenje mozga, a drugi su opet tvrdili da je počeo gubiti razum nakon što mu je jedna djevojka slomila srce… 
Iako zapravo detalji tog njegovog ‘ludila’ nisu jasni, kada se vratio u svoju rodnu Sciaccu na Siciliji počeo je graditi masivni vrt u kojem se i danas nalazi više od tisuću skulptura glava.
Filippo je izrađivao skulpture glava punih 35 godina, a za to vrijeme je svoje stjenovito imanje pretvorio u kranje neobičan vrt. 
Njegov rad nije bio cijenjen tijekom njegova života, a njegovo ekscentrično ponašanje donijelo mu je titulu ‘seoskog luđaka’.
Nakon njegove smrti 1967. godine, njegova obitelj je pretvorila vrt u turističku atrakciju, a ljudi su odjednom počeli dolaziti sa svih strana Sicilije. 
Vrt je kasnije preimenovan u ‘Začarani Dvorac’, a skulpture ‘seoskog luđaka’ su danas jedna od najpoznatijih atrakcija u južnoj Siciliji.

Share this: