CASTELUL PELEȘ, RUMUNJSKA

Na kraju prekrasne šumske staze, na vrhu brijega u Karpatima, u blizini grada Sinaje u Rumunjskoj, nalazi se prekrasni Neo-renesansni Castelul Peleș (Dvorac Peleš).
Za kojega tvrde da je jedan od najljepših i najpoznatijih u Rumunjskoj. 
Izgradnju dvorca je naručio prvi Rumunjski kralj Karlo I. (Karlo I Rumunjski), a zvanično je otvoren 1883. godine.
Dvorac je izgrađen od drveta, kamena, cigle i mramora, a u njemu se nalazi više od 160 soba. Iako je većinom građen u stilu njemačke renesanse, na njemu se nalaze i brojni elementi koji pripadaju talijanskoj renesansi, gotici i baroku. 
Dvorac je okružen sa sedam terasa koje su bogato ukrašene raznim kipovima, bunarima od kamena i ukrasnim mramornim vazama.


Iako je prvobitno zamišljen kao Karlova ljetna rezidencija, dvorac je jedno vrijeme bio i službeni kraljevski dvor, i kao takav je ostao sve dok se posljednji Rumunjski Kralj Mihaj Rumunski, pod pritiskom komunista koji su preuzeli vlast u državi nije odrekao svoje titule, kada je Peleš zvanično zatvoren (1948). 
Dvorac je proglašen muzejom 1953. godine, a Kralj Mihaj Rumunski je ponovo vratio titulu 2011. i dvorac je ponovo vraćen u njegovo vlasništvo (i dalje je ostao muzej).
Organizirane posjete dvorcu su dozvoljene, ali su ture često ograničene na prizemlje, dok skuplji, potpuni obilazak uključuje i drugi sprat. 
Ulaz se naplaćuje, kao i dodatna naknada za fotografije.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta












Share this: