BOJNJIČKI DOVRAC, SLOVAČKA

Bajkoviti Bojnjički dovrac (Bojnický zámok) je srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u gradu Bojnice u Slovačkoj. 
Danas je najposjećeniji samostalni muzej u državi kojeg svake godine posjeti oko 200.000 turista. 
Pored turista, redovni gosti su i filmski studiji koji u njemu često snimaju određene scene za filmove sa fantasy tematikom.
Dvorac je prvi put spomenut 1113. godine kao drvena tvrđava, a u 13. stoljeću je obnovljen kada je i postao kamena utvrda. 
Od tada je promijenio nekoliko vlasnika i kraljeva, a ponovo je obnovljen u 16. stoljeću kada je ova bivša tvrđava pretvorena u renesansni dvorac.
Posljednji poznati vlasnik dvorca, grof János Ferenc Pálffy (1829-1908), napravio je romantičnu rekonstrukciju (1888-1910) i stvorio izgled koji je ostao do današnjeg dana, a koji je urađen po uzoru na prelijepe francuske dvorce iz doline Loire. 
Nakon 1945. godine, kada je imovina zaplijenjena od strane čehoslovačke vlade, dvorac je postao sjedište nekoliko državnih institucija. 
U njemu je 1950. godine izbio veliki požar, ali je šteta brzo sanirana o trošku države. Nakon ove rekonstrukcije Bojnjički dovrac je postao muzej, a i danas je dio Slovačkog Nacionalnog Muzeja.
Bojnjički dovrac je otvoren za posjetitelje, u njemu se vrše vjenčanja, specifične ture kao što je noć Bajka u dvorcu, a također je domaćin i Međunarodnom festivalu duhova, Summer Music Festivalu, Danu vitezova, kao i velikoj Božićnoj zabavi.











Share this: