5 zanimljivosti o Formuli 1 koje će te oduševiti

Kako je počela priča sa šampanjcem? Koliku temperaturu podnosi odijelo vozača F1? Saznaj ovdje!
Nova sezona Formule 1 je počela. Na neke novosti teško ćemo se naviknuti kao što je stavljanje obruča zvanog 'halo' na bolide koji će nas ometati u pogledu na vozače, ali i znatno otežati bolide. U Bakuu je vjerojatno već sve spremno za  novu F1 utrku sezone pa ako se zatekneš (kao, ono, slučajno) na drugom kraju svijeta, u krajem travnja nemoj propustiti jurnjavu za Veliku Nagradu Azerbajdžana. 
A dok se pripremaš za novu utrku, saznaj nekoliko sitnica iz svijeta Formule 1 koje možda još nisi znao.

1. Odijelo čini čovjeka.

Iako poslovica kaže suprotno, u svijetu Formule 1 ipak vrijedi ova gore spomenuta rečenica. Prvo odijelo koje je moglo zaštiti čovjeka od opeklina nastalo je u radionici J.B. Hinchmana prije više od 80 godina. Iako se kroz desetljeća mijenjalo ideja je ostala ista - zaštititi osobu od vatre. Moderni materijali i nove tehnologije doveli su do toga da odijela kakva danas nose vozači Formule 1 mogu podnijeti temperature do 840 stupnjeva čak 11 sekundi što je u svijetu F1 cijela vječnost.
Abu Dhabi Grand Prix

2. Vožnja da se istopiš!


Vozači Formule 1 izgube i do tri kilograma u jednoj utrci. Osim što temperatura u kokpitu doseže 50 stupnjeva, vozači na sebi imaju sva sloja odjeće koja ne pomažu u hlađenju tijela. Sad još tome dodaj činjenicu da srce vozača za vrijeme utrke prosječno napravi 150 otkucaja u minuti te da se vozači znoje gotovo cijelu utrku i gledaš u recept za super brzo mršavljenje.
A smiley but sweaty Daniel Ricciardo

3. Brz, brži, Kimmi.

Iako je jedan vozač zapravo srušio rekord Kimi Räikkönena za najveću dostignutu brzinu na jednoj utrci, Kimi je još uvijek (barem za sad) kralj podija. Njegov rekord upisan je od 2005. godine kad je na utrci za VN Italije dostigao brzinu od 370,1 km/h. Od njega je brži bio Valtteri Bottas 2016. na utrci za VN Meksika s brzinom od 372,54 km/h, ali taj rekord do danas još nije priznala FIA.
The taste of victory

4. Godine nisu bitne

Svi već znaju da rekord za najmlađeg vozača F1 koji je odnio pobjedu pripada Max Verstappenu. No, ono što možda ne znaš je da je Max rekord za najmlađeg F1 vozača koji je ikad pokupio bodove postavio na svojoj drugoj ikad utrci u F1 karijeri. Prije njega taj je rekord pripadao Daniil Kvyatu koji je u dobi od 19 godina i 324 dana 2014. s devetim mjestom pokupio bodove. Onda je došao 17 godina i 180 dana star Max i uzeo mu titulu osvojivši sedmo mjesto 2015. u Maleziji.
Max Verstappen is F1’s youngest points scorer

5. Kraju treba nazdraviti

Tradicija otvaranja šampanjca na kraju F1 utrka počela je 1950. godine, a tek se 1966. pojavila ona koju danas znamo - prskanje publike i drugih vozača tim istim šampanjcem. Ipak, od svih tradicija na utrkama Formule 1, nama je najdraži 'shoey' Daniela Ricciarda - ispijanje šampanjca iz tenisice kao znak slavlja pobjede. Živjeli!
Ricciardo made everyone shoey on the podium

Share this: