Revolucionarni bolidi F1

Bolidi koji su svojim pojavljivanjem donijeli nešto posve novo!
Svijet Formule 1 naočigled se mijenja. Do ne tako davno slušali smo priče o promjenama koje su vožnje bolida učinile naizgled toliko jednostavnim da se činilo opravdano uspoređivati ih s vožnjama autića na igraćim koonzolama. No, pojavom novih bolida, F1 unaprijeđena je kao sport, a danas bez nekih ne možemo zamisliti nedjeljno popodne. Ovi bolidi donijeli su najveće novosti svojim pojavljivanjem na poznatim stazama.

Lotus 72

Lotus 72
Bolid koji je bio glavna zvijezda na stazama od 1970. do 1976. bio je jedan od onih zaslužnih za 20 pobjeda (OK, dajemo neke zasluge i vozačima), tri kontruktorska naslova i dva za najboljeg vozača. Dok ga nije zamijenio Lotus 77, ovaj je bolid bio nešto o čemu se pričalo kao o vozilu iz budućnosti.

McLaren MP4/4

McLaren MP4/4
Iako je bio na stazama samo jednu sezonu, ovaj bolid bio je jurilica u kojoj je odneseno čak 15 od 16 pobjeda u F1 sezoni 1988. Da stvar bude bolja, za vrijeme ovog bolida McLaren je odnio i konstruktorsku titulu, dok je za vozača godine proglašen Ayrton Senna koji je tu titulu uzeo pred timskim kolegom Alainom Prostom s tri boda razlike. Dobro poznata Marlboro crvena i biserno bijela Honda V6 s turbopunjačem od 1,5 litre ostala je jedan od najpoznatijih bolida Formule 1.

Red Bull RB9

RB9
Bolid koji se dugo čekao, a onda i stigao na velika vrata 2013. godine bez problema je zamijenio prethodnika - RB7. Sebastian Vettel u ovom je bolidu stigao do vozačkog naslova, a bio je i jedini vozač koji je odnio pobjedu za volanom RB9 bolida. Na najvišu se stepenicu popeo čak 13 puta u sezoni 2013., a tim Red Bull Racing ubrao je i svoj četvrti konstruktorski naslov.

Share this: