Top 7 legendarnih uličnih staza motosporta

Upoznaj najljepše i ujedno najopasnije trkaće staze na svijetu.

Monaco

Monaco je oduvijek bio dragulj u kruni kalendara Formule 1 i staza je na kojoj baš svaki vozač želi pobijediti. Zbog konfiguracije staze kvalifikacije u Monacu posebno su bitne – i najmanja pogreška može izazvati vrlo frustrirajuću utrku. Prestizanja su izuzetno teška, ali svake godine se pokaže da su ipak moguća. Uvođenje DRS-a na startno ciljnoj ravnini vozačima je donekle olakšalo posao, ali prestizanja su i dalje su najteže izvediva u cijelom kalendaru Formule 1.

Macau

Nije slučajnost da se na pobjedničkom popisu ove staze nalaze imena poput Ayrtona Senne i Michaela Schumachera. Ne postoji puno staza koje mogu učiniti da Monaco izgleda jednostavno, a ovo je jedna od njih. Staza duga 6,12 kilometara vodi kroz bivšu portugalsku koloniju, a ne oprašta ni najmanje pogreške. Zahvaljujući velikim brzinama, skliskoj podlozi i vanjskim rubnicima koji se nalaze tik do staze, sile koje se stvaraju pri sudarima snažnije su no igdje drugdje na svijetu.

Pau

Ova staza dokaz je da Formula 3 čuva samo najbolje ulične staze za sebe. A mislio si da bi F1 trebala biti najbolje od svjetskog motosporta? Kompaktnija struktura bolida Formule 3 omogućava njihovo lakše kretanje kroz ušice igle, na što nalikuju mnogi dijelovi ove staze. Staza na samom jugu Francuske smatra se jednom od najljepših. U gornjem playeru pogledaj zašto.

Long Beach

Rijetko se koja staza može pohvaliti prekrasnim pogledom na legendarni britanski prekooceanski brod. The Queen Mary brod uplovio je u Long Beach luku 1967. godine, nakon čega je pretvoren u plutajući hotel. Devet godina kasnije Formula 1 stigla je u ovaj grad i u njemu se zadržala do 1983. godine. U gradu koji je poznat po zavojima od 90 stupnjeva i dugim ravnicama koje vode u široke ukosnice, ovaj sport nažalost nije mogao opstati. Otada se na ovom mjestu voze samo Indycar utrke. Za razliku od utrka Formule 1, njih u cijelosti možeš pogledati na YouTube-u. Pogledaj ovogodišnju u playeru iznad.

Vila Real

U mjestu na sjeveru Portugala koje broji oko 50 000 stanovnika, utrke su tradicija od 1931. godine. Vila Real staza je ludi tobogan na kojemu se mogu opustiti samo rijetki. Duge ravnice na kojima se postižu nevjerojatne brzine i oštri zavoji koje mogu svladati samo najspretniji, presudili su brojnim natjecanjima. Staza se danas koristi za utrke WTC prvenstva.

Birmingham

Ok, ova staza možda nije na top listi mnogih i ne možeš ju spremiti pod isti tepih zajedno s Monzom, Indy i Daytonom. Birmingham staza ugostila je četiri nevjerojatne utrke od 1986. do 1989. godine, poznatije kao Birmingham Super Prix. Staza je bila fantastičan primjer što je sve moguće izvesti ako imaš volju utrkivati se ulicama grada. U gornjem videu pogledaj kako izgleda krug drugim gradom Velike Britanije.

Adelaide

Gradska utrka u australskom gradu Adelaide od 1985. do 1995. bila je mjesto odvijanja VN Australije, u to vrijeme obično zadnje utrke u kalendaru. Nakon toga je ova improvizirana staza u gradskom parku korištena uglavnom za australsku V8 Supercars seriju, u izmijenjenoj konfiguraciji. Ono što je posebno za ovu stazu je činjenica da je baš na njoj uvedena startna procedura sa semaforima kakvu danas poznajemo. Naime, 1996. uveden je sustav u kojem se pet crvenih svjetala pale u razmacima od jedne sekunde, a nakon što se upali peto svjetlo sva svjetla simultano se gase. Dotad su se koristili semafori sa crvenim i zelenim svjetlima.

Share this: