Dvorac HLUBOKÁ, ČEŠKA

Dvorac Hluboká je jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Češkoj. 
Izgrađen je u neogotičkom stilu u gradu Hluboká nad Vltavou, a njegov današnji izgled je inspirisan dvorcem Windsor u Engleskoj. 
Najstariji prethodnik Hluboká je rani-gotički dvorac izgrađen oko sredine 13. stoljeća. 
Tokom srednjeg vijeka, stalno je mijenjao vlasnike – čas je pripadao kraljevima, čas aristokratima – a svi su oni dodatno rekonstruisali i mijenjali izgled ove stare srednjovjekovne utvrde.
Oko 1840-tih godina, vladar Johann Adolf II Schwarzenberg je zajedno sa svojom suprugom Eleonorom, Princezom od Lihtenštajna, odlučio napraviti još jednu promjenu na dvorcu, do sada najveću, i da ga rekonstruira u romantičnom stilu. Eleonori se dopadao gotički dvorac Windsor u Engleskoj, pa je tako on i poslužio kao osnova za novi izgled Hluboká.
Tokom ove rekonstrukcije koja je trajala punih 40 godina i koju je cijelo vrijeme nadgledao arhitekt Franz Beer, stari dvorac je u potpunosti srušen, a točno na njegovom mjestu je podignut Hluboká kakvog i danas možemo vidjeti. 
Pored dvorca, uništene su i ostale okolne srednjovjekovne građevine, a na njihovom mjestu je napravljen prekrasan engleski vrt.
Hluboká ima čak 140 sobe, a turisti mogu posjetiti oko 20. 
Također ima i knjižnicu, posebnu umjetničku kolekciju iz 17. stoljeća iz Flandrije, kao i izuzetno rijetku i vrijednu kolekciju oružja. 
U sklopu dvorca se nalazi i bivša škola jahanja u kojoj se može pronaći galerija Mikoláš Aleša s prekrasnom kolekcijom Bohemijske srednjovjekovne umjetnosti.














Share this: