Kad je pobijedila u prvoj utakmici, Hrvatska je i osvojila svjetsku medalju

Hrvatska reprezentacija je na otvaranjima dosadašnjih svjetskih prvenstava upisala dvije pobjede i tri poraza.

Foto:Gettyimages

Također je i zanimljivo, kada je Hrvatska otvorila turnir pobjedom, osvojila je i medalju - 1998. broncu, a 2018. srebro. Pobjedom je Hrvatska otvorila nastup u Francuskoj 1998. godine, potom je na iduća tri svjetska prvenstva (2002., 2006., 2014.) bilježila poraze u prvim kolima, da bi prije četiri godine na otvaranju turnira u Rusiji ponovo slavila.

Pobjeda protiv Jamajke

Premijerni nastup na svjetskim prvenstvima Hrvatska je imala 14. lipnja 1998. u Lensu pobijedivši Jamajku 3:1. Hrvatsku je s tribine stadiona Fellix Bollaert bodrilo više od 8000 navijača, a nogometaši su im se odužili odličnom predstavom i pobjedom.

Hrvatska je povela u 27. minuti. Nakon kornera Igor Štimac je pogodio gredu, a Mario Stanić spretno s tri metra odbijenu je loptu pospremio u mrežu, za prvi hrvatski pogodak u povijesti SP-a. U zadnjoj minuti prvog poluvremena Jamajka je poravnala na 1:1, a strijelac je bio Robbie Earle.

Očekivana agresivnost na početku drugog dijela rezultirala je novim vodstvom Hrvatske, u 53. minuti. Robert Prosinečki je slobodni udarac iskosa prvo iskoristio da rolingom izigra svog čuvara, a onda je lobom uputio loptu u mrežu. Hrvatsku pobjedu od 3:1 potvrdio je Davor Šuker pogotkom u 69. minuti.

Poraz od Meksika i dva od Brazila

Četiri godine kasnije SP u Japanu i Južnoj Koreji otvoren je porazom od Meksika 0:1, a strijelac jedinog gola bio je Blanco iz kaznenog udarca u 60. minuti. Prekršaj je skrivio Boris Živković koji je pritom zaradio crveni karton.

Identičnim rezultatom smo otvorili i Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine. Na otvaranju su odabranici Zlatka Kranjčara izgubili od Brazila 0:1. Odlučila je nepažnja i samo jedna pogreška hrvatske obrane u 44. minuti koju je majstorskim udarcem kaznio Kaka, donijevši Brazilu tri boda.

Južnu Afriku Hrvatska je propustila, a na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu ponovo je na otvaranju igrala s Brazilom i opet upisala poraz. Ovoga puta 1:3. Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure.

Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ukazao se Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu koji je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Slavlje protiv Nigerije

Na posljednjem SP-u u Rusiji 2018. godine, Hrvatska, koju je vodio Zlatko Dalić, prvenstvo je otvorila pobjedom 2:0 protiv Nigerije. Hrvatska je čak 20 godina čekala na pobjedu na otvaranju SP-a, a zadnju prije toga ostvarila je 1998. u Francuskoj protiv Jamajke.

Prvi pogodak za hrvatsku vrstu bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti, dok je pobjedu potvrdio Luka Modrić iz kaznenog udarca u 71. minuti.(Hina)

Share this: