Hrvatska s Marokom igra na drugom najvećem stadionu SP-a

Prvu utakmicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu Hrvatska igra s Marokom na stadionu Al Bayt koji se nalazi 40 kilometara sjeverno od Dohe u gradu Al Khor.

Foto:Fifa/Gettyimages

Drugi je po veličini stadion izgrađen za svjetsko prvenstvo, a zbog svojih 60.000 sjedala ugostit će i jednu od polufinalnih utakmica. Na njemu se igrala i prva utakmica SP-a između Katra i Ekvadora.

Ovo zdanje natkriva konstrukcija u obliku šatora, a ideja je bila javnosti predstaviti kako žive beduini, nomadska arapska plemena. Stadion je građen od 2014. do 2020., a 95 posto temeljnih radova kao i svi zidovi niže razine završeni su do studenoga 2016., tvrdi specijalizirana emisija Koordinacija.

Gledalište, podijeljeno u dvije razine, natkriva pomična čelična konstrukcija čiji pokrov odaje šatorske obrise. Ideja je bila napraviti održiv stadion koji će biti usmjeren i na nisku potrošnju energije. Ključnu ulogu u regulaciji temperature na stadionu za igrače i navijače ima uvlačivi krov od 1.600 tona. Tako se lagane nadstrešnice strukture šatora protežu prema terenu sa svake strane i minimiziraju količinu energije koja je potrebna da se navijači i igrači ohlade.

Po završetku turnira kapacitet stadiona će se smanjiti na 32.000, a demontirana sjedala poklonit će se zemljama u razvoju čime će se ojačati njihova sportska infrastruktura.(Hina)

Share this: