Japan produljio izvanredno stanje za mjesec dana

JAPAN je odlučio produljiti izvanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju i nekim drugim regijama do početka ožujka, rekao je premijer Yoshihide Suga, pola godine do Olimpijskih igara od kojih vlada ne odustaje.



Image Credit : StreetVJ / Shutterstock

"Željeli bismo zaustaviti širenje koronavirusa po svaku cijenu. Broj zaraženih je u padu. Moramo nastaviti s trendom i smanjiti broj hospitaliziranih i oboljelih s teškim simptomima", kazao je Suga.

Japan je prijavio ukupno nešto manje od 392.000 slučajeva zaraze, uključujući nešto više od 5800 smrtnih slučajeva. Tokio je danas izvijestio o 556 novih slučajeva.

Na ulicama gotovo svi nose maske

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je jučer o 1783 novozaraženih, uključujući 393 u Tokiju, što je oštar pad prema 7844 slučaja 8. siječnja, kada je vlada uvela izvanredno stanje za Tokio i tri susjedne prefekture - Chibi, Kanagawi i Saitami - do 7. veljače. Mjera je proširena na 11 prefektura, uključujući Kyoto i Osaku, šest dana kasnije.

Vlada je zatražila da se stanovnici 11 prefektura suzdrže od nepotrebnih izlazaka i da barovi i restorani nakon 20 sati budu zatvoreni.

U Tokiju gotovo svi nose masku u javnosti. Prigradski vlakovi i dalje su pretrpani, iako je vlada pozvala veći broj ljudi da radi od kuće. Japan će početi s cijepljenjem tek potkraj veljače.

Suga i njegova vlada i dalje su odlučni u nakani da budu domaćini odgođenih Ljetnih olimpijskih igara 2020., koje su zasad najavljene za srpanj - kolovoz, unatoč ponovnom izbijanju koronavirusa u Japanu.

Share this: