Za ulazak u Austriju obavezan negativan test, talijanski vozači su bijesni

OGRANIČENJA koja je Njemačka uvela u prometu s austrijskom saveznom zemljom Tirolom, gdje se širi južnoafrički soj koronavirusa, navela su Beč da pooštri kontrolu na granici s Italijom, što je danas uzrokovalo velike zastoje i razbjesnilo vozače na talijanskoj strani.




Od jučer vozači kamiona moraju imati negativan test da bi iz Tirola mogli ući u Njemačku, zbog velikog broja zaraženih južnoafričkim sojem u toj austrijskoj saveznoj zemlji koja na jugu graniči s Italijom.

Plašeći se da svi vozači iz Italije koji su u prolasku njezinim teritorijem nemaju dokumente koje traži Berlin i da će zapeti na njezinu teritoriju, i Austrija je uvela kontrole na južnom dijelu svoje granice.

"Nećemo dopustiti da Tirol postane europsko parkiralište. Vozačima čiji se prolazak ne može zajamčiti bit će zabranjen nastavak putovanja", najavio je tirolski guverner Günther Platter.

"Talijanski vozači su širitelji virusa?"

Predsjednik talijanske udruge cestovnih prijevoznika Conftrasporto-Confcommercio Paolo Ugge zatražio je da se primjenjuje "načelo reciprociteta" te da i Italija testira vozače koji dolaze iz Njemačke i iz Austrije.

"Ako se talijanske vozače smatra širiteljima virusa, zašto se to ne bi primijenilo na sve?" pitao se Ugge u pismu koje je poslao talijanskom premijeru Mariju Draghiju.

Predsjednik regije Trentina, na sjeveru Italije, Maurizio Fugatti osudio je pak "jednostranu blokadu koja može imati teške posljedice na gospodarskom i na ekološkom planu".

"Da bismo spriječili zastoje na granici, izdvajat ćemo korisnike autoceste na izlazu Verona sjever kako bismo provjerili posjeduju li potrebne dokumente za ulazak u Austriju", priopćila je talijanska tvrtka Autocesta Brenner.

Osim toga, na dionici autoceste od Sadobrea do Vipitena otvorit će se punkt za brzo testiranje kako bi se riješio zastoj koji već postoji u smjeru Austrije. Tirolske vlasti navode da autocestom A12 svakodnevno prolazi 4000 do 5000 kamiona, što je jedan od najprometnijih prometnih pravaca između juga i sjevera Europe.

Share this: