Austrija popušta lockdown, ali odluke su nevjerojatne. Na frizuru se može samo s testom

AUSTRIJA će idući tjedan ublažiti lockdown. Otvaraju su trgovine, muzeji, galerije i zoološki vrtovi uz ograničenje broja kupaca i posjetitelja.




U trgovine se može samo s maskom FFP2, a kazna za nenošenje maski povećava se s 20 na 90 eura. Frizeri, kozmetičari i pružatelji ostalih usluga u salonima moći će primati mušterije, ali s negativnim covid-testom koji nije stariji od 48 sati.

Ostaje policijski sat od 20 sati do 6 ujutro. Bit će dozvoljeno druženje dva kućanstva, ali samo do 20 sati. Tako je dogovoreno na sastanku savezne vlade i pokrajinskih lidera jučer popodne.

"Epidemiološki je problem jasan. Najsigurnije bi bilo ostati u lockdownu", rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za medije nakon sastanka sa znanstvenim stručnjacima, utjecajnim pokrajinskim guvernerima i oporbenim strankama.

Obavezno testiranje za školarce

Od ponedjeljka se otvaraju i škole. No samo testirani učenici će moći ići na nastavu. Svi će se morati dvaput tjedno sami testirati antigenskim testom. Oni koji se ne testiraju, nastavu će pratiti online. Nastavnici su se obavezni testirati jednom tjedno.

Osnovnoškolci u prva četiri razreda ići će od ponedjeljka u škole svaki dan. Oni stariji, od petog do osmog razreda, i srednjoškolci bit će podijeljeni u dvije grupe.

"No znamo da postoji potreba djece da se vrate u škole, postoji potreba da se učini sve što treba kako bi nezaposlenost bila što niža i tu su, naravno, socijalni i psihološki aspekti koji se moraju uzeti u obzir", dodao je Kurz.

Share this: