Izrael značajno ublažio mjere, cijepljeno gotovo pola stanovništva

IZRAEL je danas značajno ublažio mjere ograničenja u borbi protiv pandemije najavljujući povratak normalnom životu omogućen procjepljivanjem gotovo polovice stanovništva, prenose svjetske agencije.




Prodavaonice su otvorene za sve stanovnike, a pristup mjestima poput teretana, hotela i kinodvorana ograničen je na osobe koje su prije najmanje tjedan dana primile drugu dozu cjepiva i na one koji su preboljeli koronavirusnu bolest i tako razvili imunitet.

Takozvanim zelenim propusnicama, potvrdom koja se nabavlja uz pomoć aplikacije ministarstva zdravstva, Izraelci će dokazivati svoj zdravstveni status.

Netanyahu: Cijepljeni ste? Vratite se u život

Unatoč velikom broju cijepljenih u zemlji, mjere nošenja zaštitnih maski za lice i socijalnog distanciranja i dalje su na snazi jer još nema znanstvenih dokaza da cjepivo sprječava osobu koja ga je primila da dalje širi viruse. Plesanje je zabranjeno, a sinagoge, džamije i crkve moraju prepoloviti broj vjernika u odnosu na uobičajeni broj.

Ublažavanje mjera koje je uslijedilo godinu dana nakon što je Izrael zabilježio prvi slučaj zaraze koronavirusom dio je planova vlade o otvaranju gospodarstva koje će se nastaviti novim ublažavanjima u ožujku, kada je premijer Benjamin Netanyahu na reizboru.

"Prva smo zemlja na svijetu koja se vraća u život zahvaljujući milijunima cjepiva koje smo kupili. Cijepljeni ste? Nabavite zelenu propusnicu i vratite se u život", napisao je Netanyahu na Twitteru.

Izraelski mediji prenose da se zbog preopterećenja srušila internetska stranica na kojoj ljudi skidaju propusnice.

Share this: