Austrija: Novo pooštravanje mjera ulaska u zemlju

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer naglasio je danas da će Austrija pooštriti mjere ulaska u zemlju. Prema njegovim riječima mogućnost skraćivanja karantene negativnim testom se ukida, a prekogranični radnici (tzv. pendleri) morat će se ubuduće registrirati te imati negativan test na koronavirus koji će vrijediti sedam dana.



Austrijski ministar je na medijskoj konferenciji potvrdio da je Austrija od 19. prosinca provela više od tri milijuna graničnih kontrola, a mjera karantene izdana je za 200 tisuća osoba. Nehammer je potvrdio i da mjere pooštrene kontrole ostaju na svim graničnim prijelazima prema Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, piše Kroativ.at

Nova odluka jasno znači da sve osobe koje uđu u Austriju moraju u desetodnevnu karantenu koju više ne mogu prekinuti negativnim testom nakon petog dana što je dosad bilo moguće. Ministar je potvrdio i da će se prekogranični radnici (tzv. pendleri) morati ubuduće registrirati te imati negativan test na koronavirus koji će vrijediti 7 dana. Prema njegovim riječima smanjit će se i broj izuzetaka od obavezne karantene, a točne informacije bit će poznate novim pravilnikom koji će definirati i od kada će vrijediti ovaj novi – pooštreni režim ulaska u Austriju. Pravilnik se očekuje ovog tjedna.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober najavio je jutros povećanje kazni za sve one koji krše “korona mjere”. Nehammer je potvrdio odluku vlade naglasivši da će nove kazne biti 90 eura. Policija će ubuduće oštrije kontrolirati kršenje mjera, a posebno u skijaškim centrima.



Share this: