Poljska popustila mjere, ljudi nahrlili na skijališta i more

POLJACI su danas za Valentinovo pohrlili na skijališta i na more iskoristivši odluku vlasti o ublažavanju restriktivnih mjera, no pritom su zanemarili potrebu nošenja zaštitnih maski i održavanja fizičkog razmaka, kažu lokalne vlasti.




Ublažene restriktivne mjere, koje su na snazi do 26. veljače, omogućile su otvaranje hotela, muzeja, kina, kazališta i bazena uz pola kapaciteta.

Poljska odluka o ublažavanju mjera suprotna je onomu što se primjenjuje drugdje u Europi, posebno u susjednoj Njemačkoj, koja je zatvorila granice prema Češkoj i austrijskom Tirolu nastojeći suzbiti širenje zaraznijih varijanti koronavirusa.

Restorani i dalje zatvoreni

Desno orijentirana poljska vlada mjere je ublažila pod pritiskom turističkog sektora, uz objašnjenje da će situaciju razmotriti za dva tjedna. Istodobno su sportske dvorane ostale zatvorene, jednako kao i restorani, koji smiju nuditi samo hranu za van.

Zabrinut zbog toga što posjetitelji na godišnjem odmoru koji provode na skijalištima u Tatrama ne poštuju obvezu nošenja zaštitnih maski, kao ni odgovarajući fizički razmak, gradonačelnik Zakopana Leszek Dorula u nedjelju je upozorio da bi se hoteli "mogli ponovno zatvoriti".

Policija iz Zakopana kaže da je već imala puno intervencija, osobito s obzirom na to da tisuće poljskih turista odmor provode u alkoholiziranom stanju, pjevajući i plešući po ulicama, a nerijetko izazivaju i tučnjave.

Dio Poljaka krenuo je pak prema snijegom pokrivenim plažama na Baltiku jer mnogi prakticiraju kupanje na vrlo niskim temperaturama.

U Poljskoj, zemlji s 38 milijuna stanovnika, do danas je evidentirano 1.6 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 41.000 smrtnih slučajeva od posljedica covida-19.

Share this: