Sacre-Coeur-Bazilika Presvetog Srca Isusova



Možemo reći da je Bazilika Svetog Srca svakako jedna od najupečatljivijih pariških znamenitosti, jer je zasigurno osim bajkovite arhitekture znamenita i po predivnom pogledu koji se s njene kupole pruža na ostatak Pariza a sa brda Montmartre.

U Parizu se posebno ističu tri crkve Katedrala Naše Gospe (Notre Dame), Sainte Chapelle i Bazilika Svetog Srca. I dok su prve dvije itekako povijesno iznimno značajne, Bazilika Sacre Coeur se na prvu prvenstveno ističe svojom bajkovitom arhitekturom. Onako smještena na Montmartreu, odnosno Brdu mučenika, kao da se zaštitnički nadvija nad golemim gradom ispod sebe.
A zapravo je zavjetna crkva izgrađena kao pokora za grijehe i nevjeru.
Eh taj Pariz, eh taj Montmartre, eh taj La Belle Époque,podsjetimo se to je izraz koji je nastao poslije Prvog svjetskog rata i koji prvenstveno opisuje mirnodopski period u francuskoj povijesti od 1871. sve do 1914.


Izraz La Belle Époque koristi se općenito da bi se opisao i preovladavajući duh tog vremena u Europi.A ozapravo slikava pozitivne promjene u društvu koje su se odigrale u tom periodu i raspoloženja poput ekonomskog rasta, bezbrižnosti i vjere u budućnost ali i nostalgično žaljenje za ovim periodom koje je nastalo u traumatiziranoj Francuskoj u poslijeratnom periodu.



No vratimo se mi sada Bazilici, o Montmartreu i o La Belle Époque ću poslije .Sama Bazlika doista i ima zapravo sličnu ulogu, s obzirom da je izgrađena kao zavjetna crkva francuskog naroda. Naime, 1870. godine izbio je Francusko-pruski rat, svega deset mjeseci dug sukob, čije su se posljedice osjećale mnogo dulje i iz kojega je Francuska izišla ponižena i demoralizirana. Među ostalim, taj je rat imao utjecaja i na susjednu Italiju te Vatikan, u kojemu se u to vrijeme održavao Prvi vatikanski koncil.



Kako je papi Piju IX. u to vrijeme sigurnost jamčila Francuska, čiji su se vojnici iz Papinske države povukli zbog obrane svojih teritorija, Koncil je prekinut, a talijanska vojska 20. rujna 1870. ušla je u Rim te ga pripojila Talijanskom kraljevstvu. Već sljedeće godine u Francuskoj je izbila i nova krvava revolucija, poznata pod nazivom 'Pariška komuna'.
Smatrajući da je Francuska zapala u tolike probleme zbog duhovne zapuštenosti, odnosno svojih grijeha i nevjere, grupa okupljena oko Alexandrea Legentila i Huberta Rohaulta de Fleuryja zavjetovala se da će kao pokoru izgraditi crkvu posvećenu Presvetom Srcu Isusovu. Pariški nadbiskup Guibert podržao je ideju, a to je kasnije učinila i Narodna skupština.
Crkva je građena donacijama vjernika iz cijele Francuske, prema projektu Paula Abadieja, čiji je rad kasnije nastavljalo nekoliko arhitekata. Danas je nadaleko prepoznatljiva zahvaljujući tome što je Abadie odabrao romaničko-bizantski stil gradnje, s bajkovitim kupolama i blještavo bijelim travertinom, koji ostavlja dojam kao da je Bazilika tek napravljena.
Velebni mozaik

Unutrašnjošću Presvetog Srca dominira velebni mozaik u apsidi. U središtu mozaika nalazi se Krist s naglašenim zlatnim srcem, dok je ostatak prikaza pun nacionalne simbolike. Naime, Bazilika je građena s namjerom posvećivanja Francuske Srcu Isusovu, pa se na mozaiku, primjerice, nalaze francuski sveci, prikazani su kardinali i laici koji su pokrenuli i proveli gradnju crkve, kao i različita događanja koja pokazuju povezanost Francuske sa Presvetim Srcem.



Unutrašnjost je također prepuna zanimljivih detalja te svi koji je žele 

detaljnije proučiti u njoj mogu provesti i nekoliko sati.Mi smo bili dovoljno dugo da se vidi sve uživa i osjeti duhovna strana Bazilike a to je i najbitnije.

Dvije važne figure iz francuske povijesti dobile su svoje mjesto i ispred ulaza te tako na portiku možete vidjeti konjaničke spomenike s Lujem IX. Svetim i sv. Ivanom Orleanskom.


Pogled na Pariz koji je na dlanu..

S glavne se kupole pruža jedinstven pogled na Pariz. Do kupole se stiže s ulaza na lijevoj strani Bazilike, a do nje vodi oko 300 stuba, koje se mora savladati bez dizala, nema tehnoloških inovacija modernog doba, pa tko ne može bolje da ostane dolje.Uspon je veći i naporniji od recimo onoga na Triumfalnu kapiju.

Posjet Bazilici Svetog Srca

Baziliku se može posjetiti potpuno besplatno, a plaća se samo ulaz u kriptu i na kupolu. Ističemo da se u crkvi još od 1885. neprestano održava klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, pa je redovito posjećuju hodočasnici iz cijeloga svijeta,ponekad zbog toga nastane gužva, no samo trebate isplanirati posjet,u nekom dnevnom terminu nisu velike gužve,ovisno dakako o sezoni.Sada ljeti nije bila velika gužva,dok smo prije nekoliko godina u Novogodišnjem terminu imali veliku gužvu i poprilične probleme kod obilazaka osobito od same Bazilike prema poznatom trgu na Montmartreu Place du Tertre
Ako želite sudjelovati u klanjanju pred Presvetlim Oltarskim Sakramentom, a voljeli biste to učiniti bez gužve, možete se prijaviti za noćno klanjanje.


Link http://www.sacre-coeur-montmartre.com/english/night-adoration/article/how-to-register

Na kraju samo treba napomenuti da baziliku svake godine posjeti preko 11 milijuna turista te je ona druga najposjećenija bazilika i katedrala u Parizu poslije Notre Dame.

Share this: