Suveniri u Parizu


U Parizu suvenire možete kupiti gotovo na svakom koraku, barem što se središnjeg dijela grada tiče, a on ionako obuhvaća većinu mjesta koje turisti posjećuju. Osim klasičnih suvenirnica, koje su i najskuplje, ali nude i najveći izbor, suvenire možete kupiti na štandovima i od uličnih preprodavača.

Sami štandovi nam nude vrlo dobar i raznolik izbor suvenira svih vrsta.A zapravo se često međusobno svi nadopunjuju. Tako na jednom možete naći razne 'uobičajene' suvenire, poput magneta, figurica i sl., dok 'susjed' pored ili sa druge strane nudi antikvitete ili slike. 
Cijene su na štandovima povoljne, a jedno od boljih mjesta gdje ih možete pronaći jest uz obalu Seine, na potezu od Louvrea do Notre Damea.

Najpovoljnija opcija je kupnja kod uličnih preprodavača,upoznali smo ih neko.No tada morate imati na umu da je to zapravo u Francuskoj ilegalno, pa vas, ako vas uhvati policija, očekuje kazna.No iskreno nisam se susreo sa takvim scenarijem jer na neki način i samoj vlasti je u interesu bar nekako da dio tih izbjeglica dođe do neke financijske dobiti.Pa stoga uglavnom malo "žmire".Ili a što sam vidio prilikom prolaska policije jednostavno ulčni preprodavač pokupi sve svoje "rekvizite" i "izgubi" se na nekoliko minuta dok policija ne prođe.Takvi 'trgovci' najčešće prodaju metalne figurice Eiffelovog tornja, od onih najmanjih za privjeske, pa do onih respektabilne veličine.Cijenovno su od nekih 5 Eu za 5 Eifelića na privjesak do cca 15Eu veliki svjetleći Eifel.Obično cijena koju će vam ponuditi je jako visoka, ali zapravo očekuju da se cjenkate,no tako je to u večini slučajeva ne samo u Parizu. Tako da biste cijenu trebali spustiti barem za 50-ak posto, pa i više.

Share this: