Circus Maximus


Nakon obilaska predivnih i i danas poprilično impozantnih Karakalinih termi nastavili smo dalje širokom ulicom koja je poprilično odražavala da se ispred nas uskoro nalazi nešto poprilično veličanstveno,dakako išli smo prema Circusu Maximusu i prema Palatinu, samom srcu staroga Rima.
Lagana šetnjica kroz zelenilo ulece koja djeluje naprosto smirujuće,kao da niste u Rimu, kao da ne osjetite bar na kratko gužvu,buku i žurbu.I baš kada s euroni u taj spokoj i mir pred očima nam se otvorio veliki prostor.Prva briga je bila preći cestu jer baš i nije nešto vrhunsko napravljen sustav signalizacije.Lagano smo od Karakalinih termi šetali 20 tak minuta a prelazili cestu 15 minuta stvarno za svaku pohvalu tehnološkim inovacijama Rimljana, današnjih dakako.
I tako smo se našli na paragu starorimskih carskih palača koje su i na hrvatskom jeziku,u rječi"palača",ostavile trag slavnog rimskog brežuljka Palatina( o njemu više u članku o Forumu http://dnevniksaputovanja.blogspot.hr/2017/03/forum-romanum.html).
Tu je podsjetimo se prema legendi obitavao i osnivač ovaga vječnoga grada,a kasnije su niknuli dvori od mramora,pozlaćeni hramovi nepostojećim bogovima,prepuni spomenika i bogatstava iz različitih krajeva Carstva.Slava mu je nestala sa zalaskom imperijačne moći Rimljana.
Dok nam pogled pokušava oživjeti te veličanstvene zgrade u njihovu sjaju,a od kojih su ostali tek izdignuti nosivi zidovi,u podnožju još uvijek neotkopano u cijelosti čami veliko igralište(Circus Maximus),zapravo trkalište za zaprežna bojna kola i za druge igre iz doba starog rima.
Trkalište je dužine 600 metara( mada kad ga prepješačite djelije duže) i široko 200 metara.Potječe zapravo iz IV.stoljeća prije nove ere,moglo je primiti čak po nekim navodima i preko 300 000 gledatelja a u njegovu su središtu bila postavljena dva obeliska.Prvi je bio dopremljen iz Heliopolisa,a potječe iz vremena faraona Ramzesa II.,dakle iz XIII.stoljeća prije nove ere.Inače taj obelisk danas resi rimski trg koji nosi ime Piazza del Popolo.Drugi je pak obelisk iz Tebe,iz vremena Tutmozisa III.Taj je sa svojih 32,50 metara najviši u Rimu a papa Siksto V.postavio ga je bio na trgu ispred bazilike sv.Ivana u Lateranu.
Desno ipod akvedukta se nadzire Konstantinov slavoluk i Kolosej a pogled svakako privlače i crkve sa desne strane ponajviše crkva pape Grgura Velikoga u kojoj su se udomile sestre Majke Terezije.No o tome u nastavku.

Share this: