Javni prijevoz u ParizuPored već opisanoga metroa u Parizu postoji i još nekoliko vidova javnog prijevoza.
RER je zapravo mreža prigradskih vlakova koji se smatraju dijelom metro sustava. Sastoji se od pet linija koje povezuju središte Pariza s njegovim predgrađima, no može biti koristan i za prijevoz između postaja u središtu grada. Sve linije imaju odvojke, pa se tako npr. linija C ne zove samo 'C', nego C1, C2, C3 itd.

RER ima manje postaja od metro mereže. Udaljenije su jedne od drugih od metroa. Iz tog razloga dosta je brži od metroa, odnosno klasične podzemne željeznice. Spomenimo i da je RER, za razliku od metroa, uglavnom iznad zemlje. Točnije, pod zemlju zalazi uglavnom samo ondje gdje se njegove rute preklapaju s linijama metroa, odnosno u središnjem dijelu grada.Primjerice to su Saint-Michel – Notre-Dame(slika iznad),Orsay.


Kako je RER dio mreže metroa,kako rekoh već za njega se koriste iste karte. No, svakako imajte na umu da RER pokriva znatno šire područje, pa se tako za vožnje izvan prve i druge zone trebaju kupiti posebne karte,ukoliko nemate tjedni ili mjesečni pokaz. Radi se o tzv. Ile-de-France zoni, nazvanoj tako zbog toga što RER zalazi u dijelove istoimene pokrajne


Osim Metro i RER linija u Parizu postoji i dobra pokrivenost autobusnim linijama,osobito noću.Javni autobusi Parizom prometuju od početka 20. stoljeća.Do danas je sama mreža narasla na više od 350 linija s oko 12.000 postaja. Odlično pokriva cijeli Pariz, ali i pokrajinu Ile-de-France. Postoji i mreža noćnih autobusa (Noctilien).Zanimljivi su svima koji se zadržavaju u gradu poslije 1,40 kada voze zadnje linije metroa i RERa.

Ako niste baš ljubitelj podzemnih vožnji, autobus je odlično rješenje. Mada kako rekoh meto ako ništa drugo treba vidjeti zbog predivno uređenih i tematskih podzemnih postaja.Linjie vrlo dobro pokrivaju skoro cijeli Pariz.Brzina im je zadovoljavajuća (osim u vršnim razdobljima gužvi), a tijekom vožnji možete i razgledavati grad, što je recimo velika prednost u odnosu na metro no ne i ključna.Pariz pored metro,RERa i autobusa ima i tramvajsku mrežu.No turistima je to obično to manje poznato.Kod davno prvog posjeta nisam ni ja to znao. Razlog je vjerojatno to što tramvaj uglavnom zaobilazi središte grada i popularne turističke točke.Pa mnogim turistima nije ni previše koristan i atraktivan. Trenutačno obuhvaća šest linija - T1, T2, T3a, T3b, T4 i T5.Linija 3 ima dva odvojka, a tramvajske linije možete prepoznati po slovu 'T' koje se nalazi ispred svake od njih.No vjerojatnost je da ih nećete ni koristiti.
Batobus je zapravo jedna od brojnih opcija za krstarenje Seinom, no vrijedi ga razmotriti i kao rješenje za prijevoz po gradu.Pošto nekada zna biti poprilična gužva,primjerice Subota prije utakmice Turska-Hrvatska se otežano kretalo glavnim metro linijama a na sam dan utakmice bio je krkljanac.Ponajviše jer su se stvarale gužve kod naplatnim mjesta za metro karte.Mi smo sa pokazim prošli no vidjela se svakako pojačana gužva.A kao i tijekom cijelog boravka jer su se u Parizu igrale u to vrijeme 4 utakmice pored naše sa Turcima.Naime, radi se o brodovima koji na 'hop-on/hop-off' principu prevoze putnike između osam poznatih gradskih znamenitosti - Eiffelovog tornja, Muzeja Orsay, Katedrale Notre Dame, Elizejskih poljana, Louvrea, Hotela de Ville, Jardin des Plantesa, i St-Germain-des-Presa. Cijene su relativno povoljne,16,00 € (dnevna) i 18,00 € (2-dnevna).Znaći uđete na jednoj postaji i gdje vam se ide izađete na toj bez ograničenja dijeli dan ili 2 dana.No gledajući da je metro pokaz za tjedan dana 22,15 eu možda i nije rješenje za prijevoz po gradu jer ima i ograničenje u linijama tj.samo plovi po rijeci.Možda za neke dvodnevne posjete je zanimljiv no svakako morate računati onda i to da treba doći nekako od zračne luke do grada što je dodatni trošak.

Svi volimo putovati i uštediti?
Ako vaš Booking smještaj rezervirate putem linka https://www.booking.com/s/11_6/8e71aeaf
Booking će vam na vaš račun vratiti 10°% potrošenog iznosa,što znači da idete na put i pri tome i uštedite. ��
Just book and go!!
Noćni prijevoz
Pariz je poznat kao grad koji je vrlo živ noću i noćni život. U skladu s time trebalo je i razviti dobru mrežu noćnog javnog prijevoza. Tako je u suradnji RATP-a i SNCF-a uvedena usluga Noctilien (više informacija na www.noctilien.fr).A koja obuhvaća više od 40 noćnih autobusnih linija. Te su linije u prometu svakodnevno između 00:30 i 5:30, a prepoznati ih možete po slovu 'N' ispred broja linije - npr. N01.Za noćne autobuse vrijede nešto drukčija pravila naplate,nego kod metroa ili RERa a za pojedinačne vožnje. Za vožnje unutar prve dvije zone plaćate istu cijenu kao i kod redovnih vožnji (karta 't+'). No, ako vaša linija izlazi izvan prve dvije zone, za svaku dodatnu zonu plaća se još jedna karta. Tako npr. za vožnju iz prve do četvrte zone trebate platiti tri karte (prve dvije zone su jedna karta, prijelaz u treću zonu druga, a prijelaz iz treće u četvrtu zonu je treća karta).
Problem je što možda ponekad trebate ići iz jednoga u drugi rubni dio grada.Npr. iz četvrte u petu zonu.Da biste to ostvarili, možda ćete morati proći kroz središnji dio grada, umjesto da jednostavno prijeđete iz četvrte u petu zonu,kako je to sa metroom ili RER om.E u tom slučaju, morat ćete platiti po jednu kartu za svaku zonu kroz koju prođete. U navedenom slučaju, platiti biste pet karata, jer prolazite kroz svih pet zona (prvo iz četvrte u prvu, a potom iz prve u petu). Možete primijetiti da se karta plaća za svaku zonu jednom, iako biste kroz neke zone prošli više puta.No to je ipak van radnog vremena metroa ili RERa.Mi smo prilikom davne i prve posjete Parizu bili smješteni u Hotelu u 4 zoni u prigrađu Épinay-sur-Seine.Nekih otprilike 11 km od centra grada.Te se za nočne povratke u hotel koristio upravo takav način prijevoza,malo je na prvu zbrkano no funkcionira dobro i u praksi.No ako kupujete (više)dnevne karte, ovakvu naplatu možete izbjeći u slučaju da vam karta pokriva te zone.Zapravo najbolja opcija je tjedna karta za svih 5 zona.Spomenuo sam već tjednu kartu u postu o metrou. No ima više opcija, nju smatram najpovoljnijom za boravak duži od 3 dana.Kako rekoh .Ako će te češće koristiti javni prijevoz u Parizu, poželjno je koristiti neku od kartica koje vam omogućavaju neograničeno korištenje sredstava javnog prijevoza tijekom određenog razdoblja.Ima ih nekoliko i samo je pitanje odabira koja vam najviše odgovara.
Mobilis
Mobilis je naziv osnovne dnevne karte. Radi se o papirnatoj karti na koju trebate upisati svoje ime i prezime te datum korištenja karte, s obzirom da on prvotno nije upisan.
Ticket Jeunes Weekend
Ovu kartu mogu koristiti samo mladi do 26 godina starosti. Radi se o dnevnoj karti koja se može koristiti subotom, nedjeljom i blagdanima.
Paris Visite
Najčešće korištena karta u ove svrhe zove se Paris Visite i omogućava korisnicima neograničen broj vožnji tijekom jednog, dva, tri ili pet dana. Imajte na umu da se u ovom slučaju dan računa kao razdoblje između 5:30 prvoga dana (početak) i 5:30 sljedećega dana (kraj). I na ovu karticu morate upisati ime, kao i početni i krajnji nadnevak.
Navigo Decouverte
Navigo Decouverte je tjedna ili mjesečna kartica koja omogućuje najjeftiniji prijevoz po Parizu.Već sam ju opisao i najpovoljnija je opcija za duži boravak.Jer radi se doslovno o tjednoj karti, koja vrijedi od ponedjeljka do nedjelje. Ali će zato onima koji u Pariz dolaze npr. u Srijedu ili Četvrtak biti manje korisna, a nakon Četvrtka se ionako više ne može kupiti za tekući tjedan.
A zapravo funkcionira na principu 'punjenja kuponima'. Dakle, nakon što platite pet eura za samu karticu, trebate ja napuniti kuponima za tjedan ili mjesec dana. Cijene se razlikuju ovisno o zonama koje odaberete,uglavnom je to tjedna baza 22,15 EU.Svakako je bitno za naglasiti da ako se odlučite na kupnju ove karte, nemojte zaboraviti puni naziv karte. Naime, 'Navigo' je karta koju kupiti mogu samo stanovnici Pariza i okolice, dok je 'Navigo Decouverte' dostupna svima tako i turistima.
Kako sam već rekao i u ovom slučaju karta vrijedi od prvih jutarnjih linija u ponedjeljak (oko 5:30) do posljednjih linija u nedjelju (nešto nakon ponoći).Svi volimo putovati i uštediti?
Ako vaš Booking smještaj rezervirate putem linka https://www.booking.com/s/11_6/8e71aeaf
Booking će vam na vaš račun vratiti 10°% potrošenog iznosa,što znači da idete na put i pri tome i uštedite. ��

Just book and go!!

Share this: