Arc de triomphe



Slavoluk pobjede u Parizu (francuski Arc de triomphe) spomenik je koji se nalazi u središtu Trga Charlesa de Gaullea (francuski Place Charles de Gaulle), poznatog i kao Place de l'Étoile (francuski Trg zvijezde).

Nalazi se na zapadnom kraju avenije Elizejske poljane. Slavoluk je podignut u čast borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonskih ratova.

Ispod slavoluka nalazi se Spomenik neznanom vojniku iz Prvog svjetskog rata.







Visok je gotovo 50 metara, a 1806. godine ga je dizajnirao Jean Chalgrin po uzoru na Titov slavoluk u Rimu,nešto malo poslije Bitke kod Austerlitza,po nalogu samoga Cara Napoleona. Dok je sama izgradnja trajala gotovo 30 godina. Slavan je postao zbog brojnih događaja koji su se zbivali u i oko njega, poput Napoleonova ulaska u Pariz nakon velikih vojnih pobjeda, ali i po njegovom veličanstvenom sprovodu kada mu je tijelo doneseno sa svete Helene gdje je preminuo.
I dan danas mnogi povijesničari tvrde temeljem iskaza svjedoka koji su zapisani da je to najveći pogreb koji je zapadni svijet vidio.

Danas je svakako najpoznatiji po veličanstvenoj svečanosti slavlja Dana neovisnosti 14.srpnja svake godine od 1789.

Taj događaj Francuzi obilježavaju kao državni praznik sjećajući se 14. srpnja 1789. kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine. 
Tada poremećena ravnoteža između gospodarskih prilika i političkih ustanova bila je osnovni uzrok velikog narodnog nezadovoljstva u Francuskoj potkraj 18. stoljeća za vladavine tada kralja Louisa XVI. Silna želja kralja da napuni državnu blagajnu novčanim oporezivanjem svih posjeda naišla je na otpor parlamenta i plemstva. Nakon toga Louis XVI. prognao je nepokorni parlament iz Pariza, no tada se otpor protudvora proširio na cijelu zemlju. Pokoleban i prestrašen takvim odgovorom, kralj je vratio parlament u Pariz. Tim gnjevom plemstva stvoren je početni udarac za rušenje kraljevske vlasti. Ustanci su nicali na sve strane. Događaju se i sukobi između plemstva i građana jer narod uslijed nestašice kruha i nezaposlenosti napada transporte žita i vlastelinske spremnice hrane. 

Novi val nezadovoljstva počinje 5. svibnja 1789. kada kralj otvara zasjedanje Generalnih staleža u Versaillesu. Poslanici zahtijevaju donošenje novog ustava te 17.lipnja proglašavaju Narodnu skupštinu, što kralj pod pritiskom odobrava, ali istodobno potajno poziva vojna pojačanja. Kao odgovor na to pariška općina organizira nacionalnu gardu i 14. srpnja 1789. narod provaljuje u oružarnu Doma invalida, naoružava se puškama i topovima, te kreće na zloglasnu tamnicu Bastillu, simbol kraljevske samovlasti. Bastille, glomazna četverokatna građevina s osam kula povezanih debelim zidovima služila je od 14. stoljeća kao zatvor. Za kardinala Richelieua postala je omrznuta državna tamnica u kojoj su se žrtve bez optužbe i suđenja zatvarale, mučile i ubijale. Tako su tijekom puna dva stoljeća stradali protivnici apsolutističke vladavine i dvora. 

Zbog toga je dan pada Bastille - 14. srpnja proglašen najvećim francuskim narodnim blagdanom.

Padom Bastille istovremeno započinje Francuska revolucija.

A u spomen na nju svake godine 14.srpnja je nacionalni praznik i velika vojna parada koja počinje baš od Arc de Triomphea prema Trgu Sloge preko Elizejskih poljana.



Do Slavoluka se može doći pješice kroz metro ili RER postaja Charles de Gaulle - Etoile,te se tada prolazi prolazom ispod Trga Charlesa de Gaulla.

Moram priznati prvi posjet prije nekoliko godina nije prošao baš slavno, jer malo smo tražili ulaz u Metro,no ajde cijeli dan se putovalo,bila je i noć,i tako svašta nešto heheh..

Sada peti puta smo mi ipak vrsni poznavatelji Pariza...

No vratimo se mi Arc de triomphe,do vrha smo se uspeti uz 284 stuba(Bruno brojao do zadnje) ili kombinacijom lifta i stuba(no to je više rezervirano za invalide i osoblje koje radi na slavoluku.



Nakom što smo se popeli uz 2 stanke na sredini i u shopu na samom vrhu nam se otvorio predivan pogled na 12 veličanstvenih avenija koje se sijeku na tom mjestu(Place de l'Étoile) kao i na cijelu Elizejsku poljanu.



Izvrstan pogled se pruža i na Eiffelov toranj, a posebno je impresivan noću, kad laseri s vrha Tornja obasjavaju pariško nebo, te kada svakih pola sata poslije 20h blinka po 10 minuta.

Radno vrijeme mu je od 10:00 do 23:00 sati, a cijena ulaznice je 9 €.Bitno je i naglasiti da mlađi od 26 godina imaju popust, pa karta u tom slučaju košta 5,50 €. Mladi do 18 godina imaju besplatan ulaz. 
Uspon traje 5-6 minuta laganog tempa, a najčešće nema gužve i nije potrebno čekati na ulaz.
No dogodilo nam se jednom da smo morali zbog dječjih besplatnih ulaznica sačekati u redu.

Share this: