Najpoznatji keks-Petit Beurre



Svi znamo za njega. Jedinstveni okus, jedinstveni oblik, jedinstveni naziv.
Iz stotina tvornica širom svijeta.Već cijelo stoljeće izlaze kutije i ambalaža na kojima je ispisano njegovo prepoznatljivo ime.
No ipak, postoji samo jedan pravi i prvi.
A biti u Francuskoj i ne probati ga,hmmmm.  
A kako je nastao? 
Lefevre-Utile, osnivač prve francuske konditorske kompanije,LU“, čuveni keks je…dakako Petit Beurre.Jeli smo ga i jedemo ga svi ,od malena do starosti,što samoga ,što u kolačima kako tko voli.
Zato bih bilo pomalo čudno ne probati originalni proizvod kao i malo ispričati priču o njemu.
Inače konditorski proizvodi (eng. confectionary products) su: bomboni, čokolade, kakao, karamele, lizalice, žvakaće gume, slatke pločice, vafli, keksi, kolači, savijače, tijesta za kolače, pudinzi, med, šećer, marcipani, slatki nadjevi te svi drugi proizvodi koji se odlikuju slatkim okusom a konditori (eng. confectioner) su proizvođači slatkih proizvoda npr. proizvođači keksa, kolača, kakaa, čokolade i bombona.
Pored stotine tvornica po svijetu i valjda isto toliko varijacija na temu poznatog keksa.
Ipak, postoji samo jedan pravi i prvi. 
Louis Lefevre-Utile, osnivač prve francuske konditorske kompanije „LU“, čuveni keks je stvorio 1886. godine u Nantesu.
Originalni Petit Beurre se i dalje pravi po istom receptu, u tvornici koja nosi inicijale njegovog tvorca ili L.U.




Louis Lefevre-Utile je Petir Beurre napravio po ugledu na engleske biskvite iz toga vremena.
No ovaj keks čak i svoj prepoznatljiv oblik duguje modli koju je Louis donio iz Engleske.
Keks ima četiri kuta koji simboliziraju 4 godišnja doba ima i 52 zupca koja predstavljaju 52 tjedna u kalendarskoj godini i 24 rupice, kao što dan ima 24 sata.

Davne 1897., zaštitni znak ovog keksa postao je „mali školarac“ kojega je slikar Firmin Bouisset naslikao na posteru, a po ugledu na svog sina Jacquesa.
U međuvremenu, dobio je i vlastitu vrstu keksa. Petit ecolier, kako se na francuskom jeziku kaže Mali školarac, apredstavlja varijantu Petit Beurrea sa čokoladnim preljevom, u koji je utisnuta figura školarca,zapravo Jacquesa.

Može se reći da je Louis Lefevre-Utile zapravo pionir industrijske ere proizvodnje keksa ali i općenito. Perfekcionista sa smislom za marketing, Louis je shvatio važnost pakovanja ali i važnost građenja imidža brenda. Sa velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvaliteta za svoj proizvod,.
Kao što su mlijeko, jaja, brašno…
Za reklame je angažirao tada velike umetnike iz svog doba ali treba naglasiti sa je i sam posjedovao izuzetan smisao za industrijski dizajn, koji je primjenjivao na svoje proizvode.

U svojoj kući je okupljao umjetnike i podržavao sve inovacije tog vremena.

Kada 30-ih godina 20.stoljeća kompaniju preuzima njegov sin Louis Michel on samo nastavlja primjenu umetnosti u dizajnu i marketingu i uvodi nove inovacije ambalažu.
A njegov sin Patrick uvodi klasičnu kolor fotografiju na pakovanja.

Danas, kompanija LU posluje u okviru koncerna Kraft, a u Nantesu se i dalje proizvodi isti onakav Le Petit Beurre keks kakav se proizvodio i daleke 1886. Širom svjeta prodaju se keksi sa ovim nazivom, ali najčešće, kvalitet se ne može mjeri sa originalnim,a što je više nego točno.
Dok druge kompanije pojeftinjuju proizvodnju,praveći ovaj keks sa manje kvalitetnijim sastojcima, originalni LU i dalje se sastoji od najkvalitetnijeg maslaca, mlijeka i brašna.

Ako vas je ova priča zagolicala bar malo i poželjeli ste probati originalni Petit Beurre, morati će te se potruditi,dobavoti jer ga kod nas zapravo i nema.Ili jednostavnije na internet web shopovima naručiti.Ali i na prvom proputovanju potražiti prvu trgovinu delikatesama te probati taj jedinstveni okus LU Petit Beurre a.

Share this: