Policija objasnila situaciju na granicama i kako je najbolje postupiti

Načelnik Sektora policije u PU zagrebačkoj Davor Posilović komentirao je za Dnevnik N1 situaciju na granici te objasnio što i kako od srijede, kad na snagu stupa odluka o zabrani napuštanja županija.



“Kao i svake godine u predblagdansko vrijeme puno građana ulazi u Hrvatsku. Poduzimamo sve da bude što više traka, ali razdajavanje građana po ovom principu na tranzit ili ne, osim uvjeta po Zakonu o shcengenskim granicama, sad nije moguće”, rekao je Davor Posilović i objasnio:4e

“Schengenski zakoni propisuju razdvajanje jedino za putnike EU i putnike trećih zemalja, no sad to nije moguće, a kad dođe primjena odluke o napuštanju županije, i sam ulazak i tranzit u Hrvatsku je drugačiji za osobe u tranzitu. Ulaze samo u evidenciju nacionalnog informatskog sustava za upravljanje granicom, a za druge osobe bez PCR testa bit će posebna procedura. Izdavat će im se posebna propusnica do mjesta prebivališta gdje slijedi obveza samoizolacije.”

Posilović je preporučio svima da na granicu dođu s valjanim testom na koronavirus, ne starijim od 48 sati, piše N1.

“Oni koji ga neće imati, na granici će im se odrediti samoizolacija do testa i dat će im se propusnica. Negativan test će i nama biti evidentan i onda će se moći kretati”, rekao je Posilović.

Što se tiče ukućana, kojima je netko došao u posjet, trebali bi se pridržavati epidemioloških preporuka i smanjiti fizički kontakt, napomenuo je. Na pitanje što će biti s građanima koji na granicu dođu primjerice s potvrdom o rezervaciji aranžmana, odgovara:

“Odluka je objavljena u Narodnim novinama. Takvi građani bi morali imati dokaze da imaju rezerviran smještaj, potvrdu, a ako žele izbjeći probleme, neka zatraže ipak propusnicu od Stožera. Postoji mogućnost da se i na krajnoj destinaciji provjeri rezervacija. Preporuka je da se ishoduju e-propusnice.”

Na kraju je dodao da će policija kroz redovan nadzor nadzirati osobe koje nisu s područja županije.




Share this: