Prema istraživanjima, Njemačka je najspremnija na putovanja u 2021.

Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.




Zaključci su to iz studije svjetske turističke burze ITB Berlin i istraživačko-konzultantske tvrtke IPK International o utjecajima pandemije covida-19 na turizam, potražnju i trendove, s naglaskom na Njemačkoj kao najvećem europskom emitivnom tržištu.

S dostupnošću cjepiva, Europljani kao turisti, ali i turistička i industrija putovanja očekuju postupno ukidanje ograničenja putovanja, koja bi tada, kako je pokazalo istraživanje, počela brzo i naširoko rasti.

Odredišta unutar Europe najtraženija, a stav prema zrakoplovima nešto pozitivniji

Namjere Nijemaca da putuju u inozemstvo u sljedećih 12 mjeseci su se povećale za šest posto u odnosu na provedeno prvo istraživanje u lipnju ove godine, čime je to tržište znatno iznad europskog i svjetskog prosjeka, odnosno sve je više onih koji su voljni putovati u inozemstvo.

Osim Nijemaca, iznadprosječni interes za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci pokazali su i Švicarci, Nizozemci i Austrijanci, a i dalje su im, kao i tijekom ljeta, u fokusu više odredišta unutar Europe, među kojima primjerice Nijemci najviše preferiraju Španjolsku, a zatim Italiju i Austriju.

Studija pokazuje i da su odredišta unutar Europe uspjela zadržati ili čak i proširiti svoj potencijal zadnja četiri mjeseca, poput primjerice Italije, za razliku od odredišta izvan Europe za koje je zanimanje kod europskih turista i dalje znatno ispod prosjeka i nije se baš popravilo.

Razlog tome istraživači vide u raznim ograničenjima kao što su propisi o ulasku i izlasku za zemlje, iako neki smatraju da je to pridonijelo poboljšanju sigurnosne slike destinacije i njezine turističke ponude zadnjih mjeseci, pa su s te strane i manje rizične od zaraze koronom, kao i ponuda u destinaciji, od prijevoza i smještaja, do vrsta aktivnosti.

Share this: