Austrija se od danas nalazi u trećem lockdownu

Od ponoći su u Austriji na snagu stupile nove mjere u borbi s pandemijom koronavirusa.




Treći lockdown u Austriju stupio je na snagu u ponoć. On će trajati do 24. siječnja. Od 15. do 17. siječnja će se vršiti drugi dio masovnog testiranja, a svatko tko sudjeluje na testiranju, se može ‘izvući’ iz lockdowna i koristiti trgovine, kulturne ustanove, ugostiteljstvo i hotelijerstvo. To znači da se sve osobe, koje budu imale negativan test, mogu slobodno kretati nakon 18. siječnja. Za sve ostale, koji se ne testiraju, lockdown i zabrana kretanja vrijede do 24. siječnja.

Novim lockdownom na snagu je ponovno stupila i cjelodnevna zabrana napuštanja doma. To znači da je napuštanje domova dozvoljeno samo iz posebnih razloga, a to su odlazak u kupovinu svakodnevnih namirnica, odlazak kod liječnika, na posao, pružanje pomoći drugima te u šetnju ili individualno bavljenje sportom radi psihičkog i tjelesnog zdravlja, Kroativ.at

Ove nove mjere predviđaju i znatno smanjenje društvenih kontakata, to znači da se jedno kućanstvo može susresti sa samo jednom osobom iz drugog kućanstva (uz neke iznimke). Nove mjere o društvenim kontaktima vrijedit će i za Silvestrovo kao i na samu Novu godinu. To znači da su sva okupljanja i proslave strogo zabranjene.

Sve trgovine, osim trgovina koje prodaju hranu i piće, u ovom novom lockdownu moraju zatvoriti svoja vrata. Drogerije, pekarne, ljekarne, mesnice smiju i dalje nastaviti sa svojim radom. Također s radom smiju nastaviti i automehaničarske radnje, kao i servisi za održavanje i popravljanje bicikla. Hoteli i restorani, kao i kulturne ustanove ostaju zatvoreni.

U zatvorenim prostorima potrebno je nositi masku, dok je na otvorenom i dalje potrebno držati socijalnu distancu od najmanjeg jednog metra.

Na snazi je i stroži režim ulaska u Austriju. On za sve koji ulaze u Austriju predviđa desetodnevnu karantenu koja nakon pet dana i negativnog testa može biti prekinuta.



Share this: