Ovo su najbitnije informacije za putnike iz Austrije narednih dana

Putovanja za predstojeće blagdane neće biti jednostavna i uobičajena kao prošlih godina zbog aktualne situacije s pandemijom, zbog čega su mnoge zemlje uvele svoja restriktivna pravila ulaska stranih građana. Ako ste se ipak odlučili na putovanje donosimo vam pravila relevantnih zemalja za putnike koji dolaze iz Austrije.



Bitno je još jednom informirati kako od 19. prosinca putnici iz rizičnih zemalja i prostora na ulasku u Austriju moraju u obaveznu desetodnevnu karantenu. Ista se može prekinuti negativnim PCR testom ili testom na antitijela nakon petog dana karantene. Trenutno su skoro sve europske zemlje osim Finske, Islanda, Irske i Norveške na ‘crvenoj listi’. Rizični prostori se odlučuju statistikom dvotjedne incidencije zaraženih na 100.000 stanovnika. Ako je u jednom prostoru ta incidencija iznad 100, označava se kao rizično. Ukoliko ne znate je li zemlja odakle dolazite rizična, isto možete provjeriti na EU-ovoj platformi ReOpen Europa. [U posljednjem pravilniku nema datuma do kojeg vrijedi odluka]

Prema informacijama ÖAMTC-a, u Litvu, Luksemburg, Poljsku i Švedsku je moguće putovati bez ograničenja i bez obavezne karantene.

Turistička putovanja s ograničenjima su moguća u: Estoniju, Grčku, Irsku, Island, Italiju, Latviju, Lihtenštajn, Maltu, Monako, Nizozemsku, Norvešku, Švicarsku, Slovačku i Sloveniju.

Pravila za putnike iz Austrije u pojedine zemlje:

Hrvatska

Od 1. prosinca putnici iz EU i EWR rizičnih zemalja, koji se ne nalaze na ‘zelenoj’ listi ECDC-a (uključujući Austriju), moraju na ulasku u zemlju prikazati negativan test ne stariji od 48 sati. Ako ne, moguće je napraviti PCR test u Hrvatskoj i rezultat čekati u samoizolaciji. Iznimke za obavezni negativan test su zaposlenici u zdravstvenom sektoru, prekogranični radnici, učenici, studenti i šegrti koji redovno putuju, pomorci, prijevoznici, diplomate, vojno osoblje, policajci, članovi humanitarnih organizacija, osobe koje moraju putovati iz obiteljskih ili poslovnih razloga, tranzitni putnici (max. 12 sati) te pacijenti koji putuju iz uvjerljivih zdravstvenih razloga.

Njemačka

Od 8. studenog za sve putnike iz Austrije vrijedi odluka o obaveznoj desetodnevnoj karanteni. Ista se može skratiti ako osoba nakon pet dana karantene predoči negativan test. Osobe koje dolaze iz rizičnih prostora se moraju registrirati na www.einreiseanmeldung.de i prijavu nositi sa sobom. Iznimke su prekogranični radnici, bračni i životni partneri te obiteljski razlozi. [Bavarska: Od 9. prosinca je moguća posjeta i unucima, djedovima i bakama. Ako želite provjeriti je li vam potreban test ili ne u Bavarskoj, savezna država nudi online platformu za provjeru.]

Srbija

Od 20. prosinca svi strani građani moraju na ulasku u zemlju prikazati negativni PCR test koji ne smije biti stariji od 48 sati. Srpski državljani moraju na ulasku u zemlju prikazati negativan PCR test ili otići u desetodnevnu samoizolaciju. Ista se može prekinuti, ako se naknadno uradi test koji bi bio negativan. Odluka najvjerojatnije vrijedi do 10. siječnja 2021. godine.



Bosna i Hercegovina

Državljani Austrije mogu ući u zemlju samo uz predočen negativan test ne stariji od 48 sati. Državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije ne moraju raditi korona test.

Slovenija

Od 9. studenog je ulazak iz Austrije moguć samo uz desetodnevnu obaveznu karantenu ili negativan test ne stariji od 48 sati. Tranzit kroz Austriju je moguć bez ograničenja, ako su se putnici u Sloveniji zadržali najviše 48 sati. Alternativa negativnom testu je obavezna karantena, a nakon petog dana je moguće testirati se.

Češka

Od 9. studenog je ulazak iz Austrije dozvoljen samo uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Alternativno je moguće testiranje na licu mjesta ili u Češkoj u roku od pet dana, a bitno je ispuniti online formular lokalnoj epidemiološkoj upravi. Iznimke su prekogranični radnici i bitni i neodgodivi slučajevi.

Slovačka

Ulazak u zemlju je dozvoljen samo uz negativan korona test koji nije stariji od 72 sata. Alternativno je moguće registrirati se na korona.gov.sk/ehranica, otići u kućnu izolaciju ili prikazati negativan PCR test, koji je dozvoljen napraviti tek peti dan.

Mađarska

Do 1. veljače 2021. godine vrijedi odluka o dozvoli ulaska stranih državljana u Mađarsku samo u bitnim i neodgodivim rezultatima, ali uz obaveznu karantenu i testiranje.

Italija

Od 10. prosinca je obavezan negativan PCR test ili test na antitijela ne stariji od 48 sati, a od 21. prosinca za sve osobe koje ulaze u Italiju je obavezna 14-dnevna karantena. Regije Italije su podijeljene u različite zone, pa u crvene i narančaste zone je putovanje moguće samo iz posebnim razloga.


Švicarska i Lihtenštajn

Osobe koje su u posljednjih deset dana bili duže od 24 sata u jednoj zemlji ili prostoru s visokim rizikom zaraze, moraju u karantenu i javiti se lokalnim upravama u roku od 48 sati. Od 23. studenog je na snazi obavezna karantena za građane Salzburga i Gornje Austrije, od 14. prosinca Koruške i Štajerske.

Share this: