Francuska uvodi nasumične granične kontrole, želi zaustaviti odlaske na skijališta

FRANCUSKA će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta zaraze covidom-19, a moguće je i uvođenje karantene, rekao je u srijedu premijer Jean Castex.



To se odnosi na francuske granice sa Švicarskom i Španjolskom, a spomenutom se mjerom također nastoji umiriti operatore francuskih skijališta koji se žale na nepravedan tretman.

"Cilj je da se francuski državljani ne zaraze, a to ćemo učiniti tako da uvedemo nasumične granične kontrole", rekao je Castex.

Istaknuo je da francuska skijališta ostaju zatvorena tijekom božićnih blagdana.


Mogućnost 7-dnevne karantene

Premijer je osim nasumičnih kontrola najavio i mogućnost uvođenja sedmodnevne karantene za Francuze koji odluče blagdane provesti na skijalištima u susjednoj Švicarskoj i Španjolskoj. O karanteni će odlučivati prefekti pograničnih regija.

Mjere ograničenja odlaska na strana skijališta ne odnose se na prekogranične radnike.

Njemačka i Italija dijele stajalište Francuske, no Austrija, Švicarska i Španjolska sklone su otvaranju svojih skijališta. Castex smatra da se još može postići europsko suglasje o tom pitanju.

Tijekom prvog vala pandemije koronavirusa neka su skijališta bila pravi rasadnik zaraze ubrzavši širenje infekcije diljem Europe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus


Share this: