Građani Austrije manje putuju u inozemstvo, hit domaće turističke destinacije

Kako piše portal kroaktiv.at u trećem tromjesečju ove godine, od srpnja do rujna, Austrijanci su putovali znatno manje nego inače. Putovanja na odmor, uključujući posjete rodbini i prijateljima, pala su za 16,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.




Broj godišnjih putovanja usred korona krize smanjio se sa 7 na 5,9 milijuna, a broja putnika za petinu (minus 20,6 posto) na 3,4 milijuna. Odmorišna putovanja u inozemstvo prepolovljena su, dok su domaća naglo porasla. Najčešće su se rezervirani aktivni odmori.

Broj glavnih odmorišnih putovanja s najmanje četiri noćenja smanjio se za 31,2 posto, na 2,8 milijuna. Trend kratkih putovanja s jednim do tri noćenja, povećao se za vrijeme korona pandemije za 4,6 posto, na 3,1 milijun. Udio kratkih odmorišnih putovanja nadmašio je udio glavnih godišnjih odmora i u trećem je tromjesečju iznosio 51,7 posto (2019. 41,4 posto), podaci su Statistik Austria, koje prenosi Krone.

Dok su domaća putovanja porasla za gotovo trećinu (plus 31,6 posto) na 4,2 milijuna odmorišnih putovanja, broj odmorišnih putovanja u inozemstvo smanjio se za 56,4 posto, na 1,7 milijuna (2019. 3,8 milijuna). Italija, nesporno najpopularnija strana destinacija za austrijsko stanovništvo, zabilježila je pad od 38,7 posto na 0,5 milijuna odmorišnih putovanja.

Korona ljeto koštalo je Hrvatsku drugog mjesta po udjelu godišnjih odmora iz Austrije (minus 72,9 posto). Iako je bilo 5,3 posto manje godišnjih putovanja u Njemačku nego u istom razdoblju prethodne godine, udio Njemačke u svim međunarodnim putovanjima povećao se za 14,7 posto.

Share this: